Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Mandag var der demonstration foran Gartneriet Nymarken ved Aarhus, som ifølge 3F på ny bruger underbetalt arbejdskraft fra Østeuropa.

Omkring 25 borgere demonstrerede mandag morgen, fordi Gartneriet Nymarken ved Aarhus bruger billig arbejdskraft fra Østeuropa.

Hen ved 25 utilfredse borgere demonstrerede mandag morgen foran Gartneriet Nymarken i Malling ved Aarhus. De vil ikke gå med til, at gartneriet, ifølge 3F, igen bruger billige arbejdere fra Østeuropa til at passe, plukke og pakke agurker. Dermed er den faglige kamp mellem 3F og Nymarkens brug af gartnere til lav løn blusset op på ny.

Det bekræfter formanden for Den Grønne Gruppe i 3F Århus Rymarken, Thomas Møller, som var til stede under mandagens demonstration:

- Vores medlemmer vil ikke acceptere at blive fyret for at blive erstattet af billig, udenlandsk arbejdskraft, der skal have under det halve i løn af gældende dansk overenskomst. Udlændinge skal være velkomne, men det et på danske vilkår, siger han.

3F: Halv løn

Thomas Møller oplyser, at 3F har forhandlet med Gartneriet Nymarken hen over weekenden. Men at parterne ikke blev enige om en løsning.

Ifølge 3F benytter Gartneriet Nymarken nu otte litauere fra firmaet UAB Agarda - til en løn på mellem 50 og 70 kroner i timen. Betalingen ligger langt under lønnen på det danske arbejdsmarked. Efter overenskomsten skal gartnere have 126 kroner i timen og betaling for søgnehelligdage samt feriepenge og pension.

Firmaet fra Litauen har ikke ønsket at tegne overenskomst med 3F. Som modtræk har fagforeningen iværksat strejke og blokade. Det betyder, at ingen 3F'ere må tage arbejde hos UAB Agarda.

Dømt i retten

For et år siden var 3F også i faglig kamp med Gartneriet Nymarken på grund af brug af underbetalt arbejdskraft. Dengang førte demonstrationer og blokade til, at gartneriet fyrede vikarbureauet Baltic Workforce.

Efterfølgende fyrede Gartneriet Nymarken de tre 3F'ere, som arbejdede på virksomheden. 3F rejste sager, og to gartnere har til sammen fået en godtgørelse på 130.000 kroner, mens den tredjes sag endnu ikke er afgjort i Afskedigelsesnævnet. Dertil kommer, at Arbejdsretten idømte gartneriet en bod på 50.000 kroner. Samtidig blev Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere - som rådgav gartneriet - idømt en bod på 150.000 kroner for medansvar.

Nyhedsbrevet 3F har mandag forgæves forsøgt at få en kommentar fra ejeren af Gartneriet Nymarken.