Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Haarder vil ændre AMU-takster, men det rammer chaufførområdet og fiskeriet, der trues af mangel på uddannelse. Transporterhvervet klager til ministeriet.

Alvorlig mangel på kvalificerede chauffører og et helt nyt uddannelsesskib for erhvervsfiskere, der må blive ved kajen.

Det er nogle af konsekvenserne, hvis undervisningsminister Bertel Haarders (V) forslag om nye takster på AMU, som paradoksalt nok skulle rette op på skævheder i AMU-systemet, gennemføres.

Det har fået Transporterhvervets Uddannelsesråd til skriftligt at anmode undervisningsministeriet om at revurdere forslaget.

Analyse svigter

Haarders forslag blev ellers først sat i søen efter ministeriets grundige analyse af hele området. Men ikke grundig nok, viser det sig nu.

- Forslaget får alvorlige konsekvenser, som ikke er belyst nok i ministeriets analyse. Hele brancheområder, herunder det store chaufførområde, vil blive truet af manglende uddannelsesdækning. Branchernes mangel på kvalificeret arbejdskraft vil blive mere udtalt, siger Frank Kieffer, forhandlingssekretær i 3F's Transportgruppe, der sammen med formanden for rådet Mogens Findalen, der også er formand for arbejdsgiverforeningen HTS-A, står som afsender på henvendelsen til ministeriet.

Fejlagtigt grundlag

Ministeriet vil nedsætte taksterne på bestemte takstgrupper. Blandt andet de takstgrupper, hvor to væsentlige uddannelser inden for transport befinder sig: Godstransport med lastbil og personbefordring med bus.

- De to uddannelser er først godkendt i september, efter at ministeriet har afsluttet sin analyse af området, og kan derfor ikke være indgået i analysen. Ændringerne sker på forkert grundlag, siger Frank Kieffer.

Uheldige erfaringer

De to uddannelser er sværvægtere i den samlede AMU-aktivitet med 15.000 elev-uger om året.

Frank Kieffer minder om, at uheldige erfaringer fra tidligere viser, at for lav takst på en uddannelse betyder, at skolerne dropper den.

Han fremhæver, at de to ramte uddannelser begge bruges til rekruttering af nye chauffører til transportbranchen, som står i en klar mangelsituation for øjeblikket.

- Manglende udbud af kurserne og manglende rekruttering til branchen vil være meget uhensigtsmæssigt, siger han.

Erhvervsfiskere rammes

Men ikke nok med at chaufførerne rammes. De nye takster rammer også uddannelse i et andet trængt erhverv - fiskeriet.

Frank Kieffer pointerer, at nedsatte takster betyder, at kurser for kommende erhvervsfiskere med undervisningsskibet Athene simpelthen ikke vil kunne gennemføres. Skibet skulle ellers sejle rundt og gennemføre kurserne, der hvor fiskerne er.

- Så står skolen står tilbage med et helt nyt undervisningsskib, som ikke kan benyttes, og fremover vil der kun kunne gennemføres kurser for erhvervsfiskere i Thisted. Vi håber virkelig, at ministeriet revurderer sit forslaget, siger han.