Gå til hovedindhold

Østarbejdere må tage til takke med 54 kroner i timen og elendige arbejdsvilkår i Lindø Industripark. Her kan du få et hurtigt overblik over sagen.

Mandag 8. juni kunne TV2/FYN afsløre omfattende social dumping på Lindø Industripark, hvor østarbejdere må tage til takke med 54 kroner timen og elendige arbejdsvilkår.
De polske og ungarske arbejdere bliver typisk ansat som opryddere, malere, brandmænd eller chauffører. Ansættelsen sker gennem et sindrigt system med forskellige fynske firmaer og ansættelseskontrakter.

Hvem er hvem i sagen?

HH-Gruppen
HH-gruppen hyrer medarbejdere til 54 kroner i timen og lejer arbejdskraften videre. TV 2/FYN er i besiddelse af over 50 kontrakter, hvor det fremgår, at polakker får 54 kroner i timen, arbejder 60 timer om ugen, kan siges op med én dags varsel og får fratrukket udgifter til bolig, mad og skader fra lønnen.

Fayard
En række ungarere er via firmaet LOLAND ansat i skibsværftet Fayard, der er medlem af DI og derfor skal aflønne deres ansatte med 138 kroner i timen ifølge overenskomsten. Men her er lønnen i stedet 100 kroner i timen. Det er bedre end HH-gruppens kontrakter på 54 kroner i timen, men stadig under den overenskomstmæssige løn. Der ydes ingen tillæg for overarbejde. Det fremgår tydeligt, at aftalen ikke er omfattet af nogen former for overenskomst. Fayard er samarbejdspartner med det polske firma DIMAKT, som rekrutterer medarbejderne til HH-gruppen.

Lindø Industripark
Den legendariske A.P-Møller-ejede Lindøværft lukkede i 2012 og en masse smede og 3F'ere blev fyret. Det blev omdannet til Lindø Industripark A/S, der udlejer arealer og bygninger til virksomheder inden for offshore vindindustrien samt til virksomheder med tung produktion.
Der er 85 virksomheder i Lindø Industripark i dag med tilsammen omkring 1.500 ansatte. Heriblandt Fayard.

Odense Havn
Lindø Industripark er 100 procent ejet af Odense Havn. Odense Havn er ejet af Odense Kommune.

Anker Boye
Bestyrelsesformanden i Odense Havn hedder Anker Boye og er også socialdemokratisk borgmester i Odense. Sammen med de øvrige fynske borgmestre har han en høj profil i kampen mod social dumping og har vedtaget omfattende arbejdsklausuler for leverandører til kommunen. Anker Boye har kritiseret løndumpingen i Lindø Industripark, men melder alligevel hus forbi:
- Jeg ser ingen muligheder for, at vi kan gøre noget ved det. Det ligger i et privat partnerskab, hvor en privat virksomhed lejer sig ind og laver opgaver for andre private virksomheder, det er ikke en opgave for en kommune, siger Anker Boye til TV2/Fyn.

3F Østfyn
Den lokale 3F-afdeling har i længere tid haft mistanke om urent trav blandt virksomhederne i Lindø Industripark, som bliver kritiseret skarpt. Men det er svært at få adgang til havnen i Odense på grund af krav om terrorsikring. Dermed har 3F svært ved at kontrollere vilkårene for de ansatte.

Per Christensen
3F's forbundsformand var i Odense 9. juni, hvor han også kritiserede løndumpingen i Lindø Industripark i et længere interview med TV2/FYN.

Henrik Dam Kristensen
Den socialdemokratiske beskæftigelsesminister var hurtigt ude med kritik af de forhold, som polakkerne arbejder under i Lindø Industripark. Han har brugt lejligheden til at slå et slag for Socialdemokraternes nye udspil til bekæmpelse af social dumping, men afviser at gå nærmere ind i den konkrete sag.