Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Massiv lønfusk finder sted på det grønne område, viser en opgørelse over afgjorte sager mellem 3F og arbejdsgivere.

Ved at klikke på kortet kan du læse et stort udpluk af de sager, i hvilke Fagbladet 3F har skrevet om løndumping på det grønne område i perioden 2008 til april 2013.

Udenlandske medarbejdere på danske gårde og gartnerier bliver i stor stil snydt for løn, feriepenge eller pension. Arbejdsgivere på det grønne område har således efterbetalt i alt knap 18 millioner kroner i sager om løndumping i perioden fra 2008 til dato. Efterbetalingen er sket, efter at lokale 3F-afdelinger eller Den Grønne Gruppe i 3F på vegne af især østeuropæiske medlemmer har ført sager mod de pågældende arbejdsgivere.

Langt de fleste sager med løndumping er inden for gartneri og på landbrugsområdet. Men 3F har blandt andet også ført sager mod mink- og frugtavlere samt virksomheder på skovområdet.  

Det viser en opgørelse, som Fagbladet 3F har lavet på baggrund af afgjorte sager mellem 3F og arbejdsgivere på det grønne område. Fagbladet 3F's opgørelse tæller vel og mærke kun de sager, som bladet har kendskab til.

3F: Medlemmer under voldsomt lønpres

Hos Den Grønne Gruppe i 3F mener formand Arne Grevsen, at lønsnyderiet reelt er meget større end Fagbladet 3F's opgørelse viser, da faglige sager fra lokale 3F-afdelinger slet ikke er medregnet i opgørelsen.

- Vores medlemmer arbejder under stærkt pres fra løndumping, siger han.

- Arbejdsgivere forsøger hele tiden at omgå overenskomsten og beskæftige udlændinge på langt dårligere løn- og arbejdsvilkår. Derfor fører vi konstant sager for at sikre retfærdighed til dem, der er blevet snydt. Og for at forsvare de arbejdsvilkår, som vores overenskomst sikrer de ansatte på det grønne område, siger Arne Grevsen.

Vandt principiel sag

I 2012 hentede 3F i faglige sager flere millioner kroner til østeuropæiske medlemmer på det grønne område. Blandt andet betalte Danmarks største producent af tomater, gartneriet Alfred Pedersen & Søn, og firmaets faste storleverandør af østeuropæiske vikarer til sammen knap 2,2 millioner kroner for lønsnyd og brud på overenskomsten.

Arbejdsgivere på det grønne område har i stor stil brugt udenlandske vikarer, der typisk har fået 60 kroner i timen.

Men Den Grønne Gruppe i 3F har vundet en principiel sag, som betyder, at vikarer skal have samme løn som fastansatte på virksomheden. Kendelsen har medført, at især overenskomstdækkede gartnerier er kommet til at efterbetale store beløb. For eksempel måtte det fynske gartneri Rosborg af med 1,8 millioner kroner efter forlig med 3F Odense GOPS.