Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Polske byggearbejdere er systematisk blevet snydt for løn. De har blandt andet arbejdet på en skole og børnehave for Københavns Kommune. Overborgmester Frank Jensen (S) aktiverer kædeansvar og tilbageholder penge.

Facaden på dette nybyggede børnehus er lavet af polske arbejdere, der er blevet underbetalt. Kommunen benytter sig nu af kædeansvar og holder 400.000 kroner tilbage.

Historiens største sag om underbetaling på byggepladser trækker nu tråde til Københavns Kommune.

De polske byggearbejdere, der ifølge en ny dom samlet er blevet snydt for 18,8 millioner kroner, har arbejdet for Københavns Kommune.

Oplysningerne får nu overborgmester Frank Jensen (S) til at gå ind i sagen. Kommunen har endnu ikke betalt hele regningen for børnehuset ved Tivoli. Derfor tilbageholder kommunen 400.000 kroner i betalingen til hovedentreprenøren Strømberg&Sahl, mens kommunen undersøger sagen.

- Det er noget svineri, som vi vil slå hårdt ned på, siger Frank Jensen til Fagbladet 3F.

Polakkerne er blevet snydt af firmaet Our House. Virksomheden har blandt andet arbejdet som underentreprenør på en renovering af Sortedamskolen og et nybyggeri af et børnehus tæt ved Tivoli.

Kontrol er nødvendigt

Københavns Kommune er netop nu ved at oprette et nyt korps af kontrollanter, der skal opfange social dumping på kommunens byggepladser. Korpset blev oprettet, da en lignende sag blev afsløret sidste år.

Ifølge Frank Jensen viser den nye sag, at der er brug for mere kontrol for at hindre, at kommunens penge er med til at finansiere løndumping.

- Det her viser, at det er afgørende, at vi får et indsatsteam mod social dumping. Jeg tror ikke, vi kan fjerne alle sager, men vi kan øge muligheden for at opdage det tidligere, så vi har mulighed for at holde betaling tilbage, siger Frank Jensen.

København har tidligere tilbageholdt en million kroner ved byggeriet af en svømmehal.

Ifølge Frank Jensen er regningen for Sortedamsskolen betalt, og derfor er det ikke umiddelbart muligt at holde betaling tilbage.

Havde ingen mistanke

Our House arbejdede som underentreprenør for Strømberg&Dahl på byggeriet af børnehaven.

Administrerende direktør Jørgen Svendsen-Tune er overrasket over sagen.

- Det kom fuldstændig bag på os. Det står også i vores kontrakt, at de skal overholde danske vilkår. Så det kommer helt bag på os, at vi kan blive rullet ind i sådan en sag, siger han.

Han mener ikke, der var noget, som tydede på urent trav.

- Vi har hørt fra andre, at de lavede kvalitetsarbejde. Det har de også gjort hos os. Der er ikke noget, der springer i øjnene. Det var ikke sådan, at prisen var den halve af andre firmaer, siger han.

Firmaet har fået besked fra Købehavns Kommune om, at der bliver tilbageholdt 400.000 kroner. Det brev er nu sendt videre til firmaets advokat.