Gå til hovedindhold

Corneliu Chiriac (29) blev ansat på en uopsigelig toårig kontrakt under slavelignende forhold hos Tokyo Hut Running Sushi i Viborg.

Corneliu Chiriac er rejst tilbage til Rumænien, hvor han lige nu ikke har noget job.

Corneliu Chiriac fra Rumænien var tvunget til at blive i et slavelignende job hos Tokyo Hut Running Sushi i Viborg. På trods af arbejdsuger på op mod 70 timer, næsten ingen pauser og en løn på 53 kroner i timen, kunne han ikke sige op, for så skulle han betale sin løn tilbage for en toårig periode.

Sådan lød det fuldstændigt vanvittige og usædvanlige krav i ansættelseskontrakten, som Corneliu Chiriac ikke kunne komme ud af.

- I starten var det et godt job, men det ændrede sig hurtigt, fortæller 29-årige Corneliu Chiriac.

Bankede på toiletdøren

Rumæneren begyndte i jobbet i november 2012. Men efter få måneder begyndte chefen at stille urimelige krav til Corneliu Chiriac. Han skulle arbejde 11 timer om dagen, seks dage om ugen og helt op til 17 timer om onsdagen, hvor der kom friske fisk fra tidlig morgen.

Han lavede sushi, vaskede op, skar grøntsager og gjorde rent. Men han var aldrig hurtig nok.

Chefen skyndte på ham, når han arbejdede, og når han tog en rygepause, og selv når han var på toilettet, blev der banket på døren og råbt efter ham. To kameraer holdt konstant øje med, hvad Corneliu Chiriac og de andre ansatte lavede.

Og det var ikke usædvanligt, at han blev ringet op og skældt ud af chefen, der fulgte med via telefonen hjemmefra.

Ville respekteres

Corneliu Chiracs løn lød på 14.000 kroner om måneden - eller 53 kroner i timen. 8.500 ind på kontoen. Resten kontant. Han blev lovet lønforhøjelse, men fik det aldrig.

- Jeg håbede på, at chefen ville respektere mig, hvis jeg arbejdede hårdt. Jeg håbede på en lønforhøjelse, og at de ville behandle mig som en af dem, siger Corneliu Chiriac, der begyndte at drømme om at komme ud af kontrakten, men ikke vidste hvordan.

Nogle rumænske venner i Danmark fortalte ham om 3F i Viborg. Her rådede man ham til at dokumentere de lange arbejdsdage. Så hver dag i et helt år, tog Corneliu Chiriac billeder af sig selv, når han mødte på arbejde, og når han tog hjem.

Til sidst måtte Corneliu Chiriac dog sygemelde sig på grund af det hårde arbejdspres, hvorefter han blev fyret og smidt ud af det værelse, som han havde lejet af chefen.

Corneliu Chiriac er rejst tilbage til Rumænien, hvor han lige nu ikke har noget job.

Chef: Han ville selv

Indehaveren af Tokyo Hut Running Sushi, Jian Cheng Zheng, afviser, at han har udnyttet Corneliu Chiriac. Tværtimod var det Corneliu Chiriac selv, der hang ud i restauranten.

- Han arbejdede fem timer om dagen. Nogle dage blev han og spiste og drak kaffe i restauranten. Men jeg har aldrig forlangt, at han skulle arbejde 11 timer om dagen. Alle mine ansatte arbejder cirka 37 timer om ugen. Jeg følger dansk lovgivning, siger Jian Cheng Zheng, der også siger, at det var Corneliu Chiriac selv, der ville have en gensidig uopsigelig kontrakt.

- Han var bange for, at jeg fyrede ham, forklarer Jian Cheng Zheng og tilføjer, at overvågningskameraerne i baglokalerne slet ikke virker.

Krav: 320.000 kroner

3F har rejst et krav mod Tokyo Hut Running Sushi på godt 320.000 kroner blandt andet for manglende løn og feriepenge og brud på arbejdsdirektivet.

En uopsigelig ansættelseskontrakt er ikke ulovlig, men meget usædvanlig og problematisk. Ifølge 3F i Viborg især fordi den er skrevet på dansk, og Corneliu Chiriac hverken kan læse eller skrive dansk.