Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Arbejdsretten tager 8. januar stilling til underkendelsen af lønaftaler for de ansatte i Forsvaret. Det er godt et år efter, medarbejderne godkendte overenskomsten.

Peter Bodilsen med Viborg Kaserns maskot - et vildvin - og hans kolleger kender ikke ders lønsituation. Arkivfoto: Anders Bach

Omkring 2500 specialarbejdere, rengøringsassistenter og håndværkere må holde jul i usikkerhed om deres fremtidige lønforhold. De må vente til en uge ind i det nye år, før de ved, om de overhovedet har en lønaftale.

Det er Arbejdsretten, der skal tage stilling til den barokke sag, hvor Personalestyrelsen under Finansministeriet har underkendt de såkaldte organisationsaftaler.

De 1200 kasernearbejdere, der er medlem af SiD, indgik en aftale med Forsvarsministeriet 25. januar. 18. november – eller næsten 10 måneder senere – underkendte Personalestyrelsen aftalen.

Den var for dyr, havde de månedlange beregninger vist.
På vegne af de implicerede for-bund har Statsansattes Kartel og LO bragt sagen for Arbejdsretten med påstand om, at aftalerne står ved magt. Man mener, at Personalestyrelsen med passivitet har forpasset muligheden for at tage stilling til aftalerne.

Sagen var torsdag til forberende retsmøde i Arbejdsretten. Her var det ventet, at Kammeradvokaten som repræsentant for Finansministeriet havde afleveret et fyldigt svarskrift.

Det skete imidlertid ikke. Man afleverede i stedet blot et få linjer langt svar, hvori man bestrider, at "indklagede har udvist passivitet".

SiD glad for hurtigt sagsbehandling

Sagen er berammet til egentlig forhandling og formentlig også afgørelse 8. januar.

- Det er positivt, at sagen er be-rammet så hurtigt. Det viser, at Arbejdsretten i modsætning til Personalestyrelsen og Kammerad-vokaten tager sagen seriøst, siger lederen af SiD's statssektion, for-retningsfører Finn Petersen.

- Det er naturligvis en helt urimelig situation, de mange ansatte er bragt i. De har i 10 måneder troet, at de havde en god aftale, der sik-rer dem lønmæssigt i forbindelse med overgang til Ny Løn. Nu er de kastet ud i usikkerhed om deres fremtidige lønforhold.
Ikke kun de ansatte er dybt frustrerede.

Forsvarschef Jesper Helsø har i et brev til Personalestyrelsens direktør Lisbeth Lollike givet udtryk for det utilfredsstillende i, at underkendelsen af aftalen har kuldkastet Forsvarets planlægning.

Det er Lisbeth Lollike imidlertid iskold overfor. Hun kalder Forsvarsministeriets aftaler "økonomisk uansvarlige".