Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Johnnie Pedersen vidste, at der var noget galt, da han ikke havde modtaget en opgørelse over sine feriepenge fra Feriekonto. Få gode råd til, hvordan du sikrer dig dine feriepenge.

Johnnie Pedersen blev snydt for feriepenge, men med hjælp fra 3F-afdelingen fik han sine feriepenge.

I 2008 fik Johnnie Pedersen job hos det lille malerfirma VSM Contractors i Tommerup. Han arbejdede for firmaet i knap fire måneder. Så var det slut, fordi der hverken var styr på arbejdsmiljø eller pengesager. Johnnie sagde sit arbejde op.

Efter nytåret 2008/09 burde Johnnie få en opgørelse fra FerieKonto, om at der var indbetalt godt 5.800 kroner i feriepenge. Men opgørelsen dukkede aldrig op.

- Jeg vidste, at så var der noget galt. Ejeren Claus Godsk Jensen var jo kendt for at snyde med alt andet. Så jeg gik til 3F, siger Johnnie Pedersen.

3F i Odense forsøgte først at kontakte den tidligere arbejdsgiver. Da han ikke reagerede, blev sagen meldt til politiet.

Mere end et år senere fik Johnnie sine feriepenge. Retten i Odense dømte VSM Contractors til at betale feriepenge - med renter - plus en bøde på 1.600 kroner. Og VSM Contractors skulle betale alle sagsomkostninger.

Regler for ferie og feriepenge

1. Antal feriedage

Alle lønmodtagere har ret til at holde 25 dages ferie om året. Mange af 3F's overenskomster sikrer ret til flere feriedage. Spørg din tillidsrepræsentant eller 3F-afdeling, hvis du vil vide hvor mange ekstra feriedage, du har ret til.

2. Flytning af ferie

Hvis man vil flytte den 5. ferieuge til næste ferieår, skal man gøre sin arbejdsgiver opmærksom på det senest 30. september efter ferieårets udløb.

En ferieuge er på 5 dage. Lørdag, søndag og helligdage tæller ikke med som feriedage.

3. Sammenhængende ferie

Du har ret til 3 ugers sammenhængende ferie i feriesæsonen, som går fra 1. maj til 1. september. Tidspunktet skal aftales med din arbejdsgiver.

4. Ferie med løn

Hvis du er fastansat, kan du have ret til ferie med løn. Så optjener du ret til 2,08 feriedage pr. måned, du har været ansat i optjeningsåret. Udover din løn skal du have et ferietillæg. Ifølge Ferieloven er det på 1 procent af det, du har tjent i optjeningsåret. Men din overenskomst kan sikre dig mere.

5. Feriepenge

Hvis du ikke har ret til ferie med løn, har du krav på feriepenge. Ferieloven sikrer, at du skal have 12,5 procent af det, du tjente i optjeningsåret.

6. Feriedagpenge

Hvis du har været arbejdsløs og har fået dagpenge i optjeningsåret, kan du have ret til feriedagpenge fra A-kassen.