Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

En tre-årig overenskomst med generelle lønstigninger på 4,08 procent for ansatte i amter og kommuner er på trapperne. En del 3F'ere mangler fortsat aftaler.

Formanden for forhandlingsfællesskabet KTO Dennis Kristensen forventer, at de offentligt ansatte får flere penge i lønningsposen ved weekendens forhandlinger.

Topforhandleren for 560.000 ansatte i amter og kommuner er optimistisk.

Dennis Kristensen, formand for forhandlingsfællesskabet KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte), tror på, at der fredag - eller senest i weekenden - indgås en ny overenskomst for blandt andet rengøringsassistenter, pædagoger, specialarbejdere, akademikere og folkeskolelærere ansat i det offentlige.

- Jeg finder det altovervejende sandsynligt, at vi indgår et forlig med arbejdsgiverne under de forhandlinger, som vi tager hul på fredag, siger Dennis Kristensen.

Finder arbejdsgivere og arbejdstagere ikke hinanden i løbet af fredagen eller i weekenden, kan konsekvensen blive konfliktvarsel, vurderer KTO-formanden.

Gider ikke lege teater

- Vi er en del nye forhandlere både på arbejdsgiver- og arbejdstagersiden, og vi har på forhånd aftalt, at vi ikke gider spille teater eller lege med hinanden, siger Dennis Kristensen om de forestående forhandlinger.

KTO har på forhånd erklæret to områder så vigtige, at de kan give anledning til konflikt. Det drejer sig om sikring af reallønnen og en reguleringsordning, der sikrer, at de offentligt ansatte ikke kommer for langt bag de privatansatte i lønudvikling. For at holde trit med inflationen skal de ansatte have generelle lønstigninger på mindst 4,08 procent.

- Jeg kan ikke forestille mig en aftale uden generelle lønstigninger på mindst det niveau, siger Dennis Kristensen.

Delforlig skal i hus

Som noget nyt, er der forud for de centrale forhandlinger forhandlet en række delforlig i hus. De indebærer, at alle ansatte stiger mindst et løntrin fra 1. april i år, mens de lavest lønnede stiger to løntrin. Der er også lavet forlig om barselsudligning, ret til frihed ved børns hospitalsindlæggelses samt bedre regler om høring og tillidsmandsbeskyttelse under den forestående kommunalreform.

Ellen Lykkegaard, formand for Den Offentlige Gruppe i 3F, deler grundlæggende Dennis Kristensens optimisme og håber på et forlig fredag eller i weekenden. Hun peger dog på, at der endnu mangler at laves en række delforlig for medlemmer af 3F, før den endelige overenskomst kan indgås. Det drejer sig blandt andet om servicemedarbejdere og omsorgsmedhjælpere.

Også kommunalreformen, der efter regeringens plan træder i kraft i 2007, skal forhandles fredag. Ifølge Dennis Kristensen er området ikke oplagt konfliktstof, men han har svært ved at se, at en endelig aftale ikke indeholder forbedringer for de ansattes vilkår og tryghed i forbindelse med reformen.