Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Når Linakboss Bent Jensen dør, skal en fond ledet af blandt andre 3F’ere styre firmaet, så det ikke flytter til udlandet.

Bent Jensen er i forvejen en af Danmarks rigeste mænd og ønsker ikke at sælge sit livsværk med hovedsæde på Als i Sønderjylland. "Selvfølgelig ville der være mange, der bare ville sælge det hele og få en bunke penge og lege med dem. Men så kan

I en tid med udflytning af arbejdspladser og store direktørbonusser meddeler industrivirksomheden Linaks ejer og administrerende direktør, Bent Jensen, at han agter at gå en anden vej.

Han har besluttet at overdrage en tredjedel af den succesfulde virksomhed til en fond, der blandt andet skal styres af medarbejderne. Det skal ske, når han og hans hustru dør.

- Det er den bedste løsning for at sikre Linaks overlevelse i Danmark. Man kunne også sælge virksomheden, men hvad skulle man med en masse penge? siger 61-årige Bent Jensen.

Linak producerer blandt andet systemer til hæve-/sænkeborde og hospitalssenge. Og de gør det med så stor succes, at koncernen sidste år lavede et overskud på 272 millioner kroner efter skat af deres omsætning på 2,2 milliarder.

3F'ere skal med i ledelsen

Medarbejderne i virksomheden har stor forstand på produktionen, og de vil være de bedste til at drive virksomheden fremover, lyder det fra den administrerende direktør. Sammen med folk udefra skal de kontrollere fonden.

- Der skal være plads til alle i den fond. Alle niveauer skal være repræsenteret. Der skal i hvert fald være nogle 3F'ere også sammen med ingeniører og andre grupper, siger Bent Jensen.

Bent Jensens to døtre har hver fået overdraget en tredjedel af virksomheden. Fonden skal altså eje den sidste tredjedel. Døtrene har ikke intentioner om at drive virksomheden, så den fremtidige konstruktion vil også sikre firmaet mod trælse familiestridigheder, forklarer Bent Jensen.

Blandt de ansatte er der glæde over udsigten til at få plads i fonden.

- Det er godt, at vi kan få indflydelse, og at vi kan komme med vores ideer, siger Hanne Kliver Anker, der er tillidsrepræsentant for 3F'erne i Linak.

Frygtede kapitalfond

Hun er meget lettet over, at planen for Linak sikrer, at den bliver i Danmark.

- Vi frygtede, at vi blev solgt til en kapitalfond, der flyttede os til udlandet. Så det giver en stor tryghed for os, at planen nu er, at vi bevarer arbejdspladserne i Danmark, siger Hanne Kliver Anker.

I forvejen er det ikke fremmed for Bent Jensen at stole på sine medarbejderes dømmekraft. Linaks 900 ansatte bliver ofte inddraget i at tilrettelægge arbejdet.

- Medarbejderne har en god indstilling til virkeligheden, som jeg siger.