Gå til hovedindhold

Nye tal afslører udbredt snyd i Nordsjælland. Det truer vores medlemmer, mener 3F. Også håndværksmestrene er bekymrede.

Ulovlige håndværkere fra Østeuropa er populære blandt velhaverne i Nordsjælland.

Villaejerne langs Strandvejen og omegn er Danmarks flittigste til at anvende ulovlige østfirmaer, når de skal have lagt nyt tag eller ordnet carporten.

Velhaverne i Nordsjælland bruger tre gange så ofte som resten af befolkningen firmaer fra Østeuropa, der får bøde for ulovligt at forsøge at skjule sig for myndighederne.

Det afslører opgørelser fra Arbejdstilsynet og Rigspolitiet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Tallene ryster Jørgen Simonsen, der ejer virksomheden Nordtag og er formand for arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri i Nordsjælland.

- Jeg havde på fornemmelsen, at det var slemt, men at det står så skidt til, kommer bag på mig, siger Jørgen Simonsen.

Vi kan jo ikke konkurrere med dem

Sidste år blev rekordmange firmaer pågrebet i at arbejde ulovligt i Danmark. Det vil sige, at de arbejder udenom RUT-registret og dermed forsøger at skjule sig for SKAT, Arbejdstilsynet og fagforeningerne.

- Vi kan ikke konkurrere med det. De har alle fordelene, for når de ikke er registreret, betaler de jo hverken skat eller moms. Og de arbejder ikke efter overenskomst, så de kan have folk til 40-50 kroner i timen, fortæller Jørgen Simonsen.

Mogens Larsen fra 3F i Frederiksborg er også frustreret over de mange ulovlige østfirmaer i området. Han bruger meget af sin arbejdstid på at køre rundt på villavejene i Nordsjælland og forsøge at sikre dansk løn på byggerierne.

- Vores medlemmer bliver truet på deres levebrød af de her forbrydere, siger Mogens Larsen.

- Det er tankevækkende, at jo tættere man kommer på kysten, og jo dyrere husene er, jo flere af de her forbrydere er der.

Tre rigeste kommuner

Vicepolitikommissær Preben Maack fra Nordsjællands Politi ryster også på hovedet over velhavernes brug af de ulovlige firmaer. De er mest udbredt i de tre kommuner, der er landets rigeste.

- Vi har mange sager og bruger meget tid på det. Vi ser det især i de sydlige kommuner, Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal. De har åbenbart penge til at få bygget, siger Preben Maack fra Nordsjællands Politi.