Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Flere rumænere melder sig ind i 3F, blandt andet på opfordring fra landets ambassadør i Danmark

Derfor glæder det mig, at en tredjedel af rumænerne i Danmark nu er organiseret. Det viser, at vi kommer til Danmark for at deltage og bidrage, siger Rumæniens ambassadør i Danmark, Viorel Matei Ardeleanu, der fejrede 8. marts med landsmænd i 3F i N

Østeuropæiske arbejdere i Danmark har ikke overrendt fagforeningerne, siden de tidligere øst-lande blev en del af det indre marked. Men nu melder flere østeuropæere sig ind i 3F, ikke mindst rumænere.

Antallet af rumænske medlemmer af 3F er mere end fordoblet siden februar sidste år. I dag er 5.600 medlemmer af 3F eller forbundets a-kasse.

Det glæder Rumæniens ambassadør i Danmark, Viorel Matei Ardeleanu. Han besøgte søndag 3F-afdelinger i Nordjylland og hilste på lokale rumænske medlemmer af 3F.

- Det er meget positivt, at så mange rumænere melder sig ind i 3F og andre danske fagforbund.  Vi råder folk til at blive medlem af en fagforening for at sikre dem rettigheder, hvis der skulle ske en ulykke, eller hvis der er problemer med deres kontrakt, siger Viorel Matei Ardeleanu

Hver tredje rumæner er i fagforening

Fagbladet 3F har flere gange afsløret groft misbrug af rumænsk arbejdskraft, blandt andet tvangsarbejde i rengøringsbranchen.

- Vi kender til de sager, hvor rumænere er blevet dårligt behandlet. Mange er udsatte, fordi de ikke kender reglerne og føler sig fortabte. Derfor glæder det mig, at en tredjedel af rumænerne i Danmark nu er organiseret. Det viser, at vi kommer til Danmark for at deltage og bidrage, siger ambassadøren.

50 procent af rumænerne i Danmark er i fuldtidsjob. Den rumænske ambassade har startet samarbejde med 3F om at informere herboende rumænere om dansk fagbevægelse, blandt andet på ambassadens hjemmeside.

Blev behandlet som slaver

I Aalborg mødte omkring 60 lokale rumænere søndag op i den lokale 3F-afdeling til 8. marts-arrangement med ambassadøren og repræsentanter fra 3F. En af dem var den 25-årige Andrei Dohot, der har arbejdet som landbrugspraktikant.

- Jeg og andre rumænere blev behandlet som slaver hos landmændene. Jeg blev snydt for løn og overtid og måtte arbejde non-stop. Da 3F gik ind i sagen, lykkedes det mig at få min løn, siger den unge rumæner.

Han er nu med i en gruppe af rumænere i 3F Aalborg.

- Det var svært at bede kollegerne om hjælp på arbejdspladsen, for alle er bange for at blive sendt hjem, og folk har ofte familie at forsørge. Men nu er vi en gruppe i fagforeningen, der kender vores rettigheder og gør hinanden stærkere, siger Andrei Dohot.