Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Muslimske buschauffører har problemer med væskemangel under Ramadanen. Det råder 3F transport nu bod på, ved at indkalde eksperthjælp fra Wahid Abdul Pedersen.

Muslimske buschauffører har problemer med væskemangel under Ramadanen. Det råder 3F transport nu bod på, ved at indkalde eksperthjælp fra Wahid Abdul Pedersen.

En lang dag i en varm bus kan godt være lidt af en prøvelse. Ikke mindst, hvis man ikke får noget at drikke.

Det giver særligt muslimske buschauffører problemer. Under den muslimske faste Ramadanen, indtager chaufførerne nemlig hverken vådt eller tørt, mens solen er på himlen.

- Flere chauffører har oplevet, at de blev utilpasse på jobbet, fordi de ikke fik noget væske. Sidste år resulterede det i et færdselsuheld, siger Morten Christensen, næstformand i 3F Frederiksborg.

Imam til undsætning

Derfor arrangerer 3F i Fredensborg nu et foredrag med den danske imam Abdul Wahid Pedersen. Han skal give chaufførerne gode råd om, hvordan de skal klare arbejdsdagen i de sommervarme busser under Ramadan, der starter 11. august.

- Nogle chauffører tolker reglerne sådan, at de ikke må drikke noget under Ramadanen. Det har givet anledning til problemer. Det prøver vi nu at gøre noget ved, siger Morten Christensen.

Islam ingen hindring

Jørgen Bæk Simonsen, islamforsker ved Københavns Universitet, vil ikke udelukke, at imamen kan hjælpe chaufførerne. Han mener dog, at det er et spørgsmål om den enkeltes tolkning af koranen.

- Der er 1,2 milliarder muslimer i verden. De passer alle deres arbejde under Ramadanen. Det gør muslimer i Danmark også, siger han.

Der er desuden visse undtagelser, der betyder, at ikke alle behøver at faste under Ramadanen. Det gælder for eksempel gravide, syge, hårdtarbejdende og rejsende.

Derfor behøver piloter ikke at faste, når de er på arbejde. Det kan muligvis også gælde for buschauffører.

Et spørgsmål om tilpasning

- Ramadanen er ikke en straf. Selvfølgelig er der et krav om, at man som muslim skal faste, men der altså visse undtagelser, siger Jørgen Bæk Simonsen.

Han mener, at man som muslim godt kan tilpasse kravet om faste.

- Man kan forsøge at bringe koranens bud i overensstemmelse med de vilkår, man lever under.