Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Beskæftigelsesministeren vil ikke garantere noget som helst om det servicedirektiv, der efter EU-kommissionens planer skal vedtages til næste år.

Arbejdsmarkedsudvalget har bl.a. spurgt beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), om han vil garantere, at en vedtagelse af direktivet om tjenesteydelser ikke vil true den danske politiske aftale om adgangen til det danske arbejdsmarked for bo

Beskæftigelsesministeren afviser at garantere noget som helst om det servicedirektiv, der efter EU-kommissionens planer skal vedtages til næste år. Han vil blot love Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, at regeringen lægger afgørende vægt på , at der ikke vedtages et direktiv, der forhindrer danske kontrolforanstaltninger.

Arbejdsmarkedsudvalget har bl.a. spurgt beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), om han vil garantere, at en vedtagelse af direktivet om tjenesteydelser - populært kaldet servicedirektivet - ikke vil true den danske politiske aftale om adgangen til det danske arbejdsmarked for borgere fra de otte øst- og centraleuropæiske lande, der kom med i EU den 1. maj.

- Det er min grundlæggende opfattelse, at man skal være meget forsigtig med at komme med garantier, og på nuværende tidspunkt, hvor den egentlige forhandlingsproces end ikke er påbegyndt, ville det efter min mening være forkert at give garantier for indholdet af det kommende direktiv, skriver Claus Hjort Frederiksen til udvalget.

Retsakter ikke i strid med hinanden

Han gør samtidig opmærksom på, at den danske, politiske aftale regulerer adgangen til arbejdsmarkedet, mens forslaget til direktivet regulerer udvekslingen af tjenesteydelser. Derfor mener han ikke, at de to retsakter kommer direkte i strid med hinanden. Men han erkender dog, at skulle direktivet blive vedtaget, som forslaget ligger lige nu, så vil aftalen om østarbejdere blive påvirket på kontrolområdet.

- Østaftalen indebærer, at en lønmodtager fra de nye EU-lande ikke kan påbegynde arbejde på en dansk virksomhed, før der foreligger en danske opholds- og arbejdstilladelse. Det kan tænkes, at der vil blive gjort forsøg på at omgå kravet om en dansk opholds- og arbejdstilladelse gennem forskellige pro forma arrangementer, hvor en lønmodtager f.eks. fremstår som en selvstændig tjenesteyder (de såkaldte arme/ben-virksomheder ). Det er derfor en forudsætning for østaftalen, at der skal gennemføres en forstærket indsats for at forebygge omgåelsesmuligheder blandt andet gennem en øget kontrol af enkeltmandsvirksomheder, skriver han i sit svar til udvalget.

Kontakt til Sverige

Som direktivforslaget ligger nu, så skal kontrollen ske i servicefirmaets hjemland i stedet hos modtagerlandet. Og så gentager beskæftigelsesministeren fra et åbent samråd han var til i udvalget i begyndelsen af juni, at regeringen lægger afgørende vægt på, at der ikke vedtages et direktiv, der hindrer kontrolforanstaltninger som er sat i værk for at forhindre fiktive virksomheder og illegal arbejdskraft i at operere i Danmark.

Formelt ligger ansvaret for forhandlingerne om direktivet hos økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K). Og hans ministerium har kontakt til bl.a. den svenske regering for at afdække problemerne med direktivet.