Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Arbejdsdirektoratet har afsløret brud på ferieloven hos mange taxivognmænd, hvoraf 35 er dømt. 3F opfordrer til yderligere kontrol fra medlemmerne.

Taxivognmænd overtræder i vidt omfang ferieloven. Det viser en undersøgelse, som Arbejdsdirektoratet har foretaget.

Næsten hver anden vognmand, der blev udtaget til kontrol, er blevet grebet i snyderi med feriepenge og meldt til politiet og senere dømt.

Snyderiet er omfattende til trods for, at arbejdsgiverne skal følge loven og indbetale feriepenge til FerieKonto. Ifølge Arbejdsdirektoratet er der både eksempler på vognmænd, der udbetaler feriepengene kontant til lønmodtagerne, og på vognmænd, der slet ikke udbetaler feriepenge.

Kontorchef i Arbejdsdirektoratet Søren Balslev kalder det nedslående og meget uacceptabelt, at taxivognmændene så massivt overtræder ferieloven.

35 vognmænd dømt

De 35 vognmænd, der er blevet dømt for overtrædelse af ferieloven, har fået bøder på mellem 1.000 kroner og 100.000 kroner. I ti af sagerne er bøden på mere end 20.000 kroner.

Østre Landsret hævede i en dom afsagt 13. oktober 2004 bødeniveauet efter direktoratets indstilling.

Arbejdsdirektoratet og kontorchef Søren Balslev finder det meget tilfredsstillende, at næsten alle de arbejdsgivere, direktoratet har meldt til politiet, er blevet dømt, og at bødeniveauet er hævet.
Arbejdsdirektoratet lover fortsat kontrol af, om arbejdsgivere snyder.

Arbejdsdirektoratet oplyser til Nyhedsbrevet 3F, at taxibranchen er den værste branche, når det gælder brud på reglerne om feriepenge.
Andre slemme brancher er pizzariaer, bagere, hjemmeservicefirmaer og firmaer i it-branchen.

3F genkender billedet

I 3F's Transportgruppe er man helt enige med Arbejdsdirektoratet i, at situationen er nedslående og uacceptabel.

- Det er et billede, vi kan genkende fra de mange sager om underbetaling, vi har rejst over for taxivognmænd. Når det står så galt til, skyldes det, at taxibranchen generelt er uorganiseret, siger Leif Søllingwraae, der er forhandlingssekretær i 3F's Transportgruppe.

Han glæder sig over, at de vognmænd, der er blevet afsløret i snyd på vægten, nu er blevet meldt til politiet og opfordrer til endnu mere omfattende kontrol.

- Det kunne være spændende med kontrol af endnu flere vognmænd. Jeg tror, billedet er det samme totalt set. Jeg vil samtidig opfordre taxichauffører til at gå til 3F, hvis de ikke får et feriekort fra FerieKonto, så kan afdelingen se på sagen, siger Leif Søllingwraae.