Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Bulgarske gartnerelever fra Dalum Uddannelsescenter bliver brugt som billig arbejdskraft af fynske gartnerier, mener 3F, der nu har klaget over uddannelsen.

Bulgarske gartnerelever fra erhvervsskolen Dalum Uddannelsescenter får blot 55 kroner i timen på flere fynske gartnerier, selvom de arbejder som ufaglærte medarbejdere.

På papiret var det et tilbud til unge udlændinge om at komme til Danmark for at uddanne sig til gartnere.

Men i virkeligheden har flere fynske gartnerier budt 20 nye EU-borgere fra Bulgarien og Ungarn velkommen til rå udnyttelse som billig arbejdskraft i Danmark i et system, hvor Dalum Uddannelsescenter er involveret.

Det mener 3F, som har klaget over uddannelsen til Det Faglige Uddannelsesudvalg for Gartneri.

- Eleverne arbejder hovedsageligt sammen med ufaglært polsk arbejdskraft og ikke sammen med faglærte gartnere. Og eleverne har ingen uddannelsesplan. Det ligner bare udnyttelse af billig arbejdskraft for gartnerierne, siger Anna Lise Vindeløv, faglig sekretær hos 3F GOPS, til Nyhedsbrevet 3F.

Scorer 827.000 kroner

De 20 østeuropæere har været i såkaldt praktik fra april til september i år på et af fem fynske gartnerier, som tilbyder en toårig uddannelse til væksthusgartnerassistent i samarbejde med Dalum Uddannelsescenter.

Men egentlig uddannelse har praktiktiden ikke budt på, mener flere af eleverne:

- Jeg kører meget rundt med blomster. Gør rent. Ingen forklarer noget, og jeg lærer ikke noget, siger Ivan Stoyanov.

Den 26-årige bulgarer forlod hjemlandet, hvor han arbejdede som taxachauffør, for at være praktikant hos Gartneriet Larsen & Roll i det nordlige Odense. Som praktikant tjener Ivan 55 kroner i timen. Havde han fået løn som den ufaglærte medarbejder, bulgareren reelt er, havde hans arbejdsgiver måtte slippe knap 108 kroner i timen. Eller det dobbelte.

Gartneriet Larsen & Roll har i alt seks bulgarske elever, som er tilknyttet uddannelsen på Dalum Uddannelsescenter. Det vil sige, at det fynske gartneri kan se frem til at spare 827.000 kroner i den toårige periode, hvor bulgarerne blot får elevløn.

Ligeglad med anbefaling fra arbejdsgiverforeningen

Det er ikke kun hos Gartneriet Larsen & Roll, at arbejdsgiveren ser stort på, om eleverne får en uddannelse. Og at arbejdsgivernes egen organisation anbefaler, at elever over 25 år får løn som en voksen - altså knap 108 kroner i timen.

Hos Gartneriet Møllerhøj i Stige ved Odense er billedet det samme:

- Vi er ikke studerende. Vi gør rent meget tit. Vi laver det samme som alle andre, der ikke er studerende, siger Emil Terziyski til Nyhedsbrevet 3F.

Den 26-årige bulgarer studerende turisme på et universitet i Bulgarien, inden han tog til Danmark for at være praktikant på Gartneriet Møllerhøj i Stige ved Odense.

Det fynske gartneri har i alt fem bulgarske elever under den nye uddannelse på Dalum Uddannelsescenter. Det vil sige, at Gartneriet Møllerhøj kan se frem til en gevinst på 689.000 kroner på de to år ved at bruge såkaldte praktikanter som ufaglærte medarbejdere.

Flere praktikanter end faglærte

Hos Gartneriet Møllerhøj var der i alt 17 ansatte i september ifølge gartneriets oplysninger til 3F i Odense. Ud over de fem elever fra Bulgarien var der to andre udenlandske praktikanter på elevløn. Seks ufaglærte østarbejdere. En ufaglært dansker samt tre faglærte danske gartnere. Altså mere end dobbelt så mange udenlandske praktikanter som faglærte danske gartnere.

- Jeg ved, at de bulgarske elever er glade for at være hos mig. Det siger de jævnligt. De har det, som de gerne vil have det, siger Thomas Larsen, ejer af Gartneriet Møllerhøj, til Nyhedsbrevet 3F.

3F mener, det er udnyttelse af billig arbejdskraft - hvad er din kommentar til det?

- Jeg mener bestemt ikke, det er udnyttelse af billig arbejdskraft. Vi følger bare de regler, som nu er lavet, siger Thomas Larsen.