Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Søren Mønster Sørensen indkasserer hvert år over en million kroner i landbrugsstøtte fra EU, selv om han er afsløret i at bruge illegale arbejdere. Urimeligt, siger SF.

Politiet anholdt syv polakker og en litauer på denne gård på Kalmarvej 11 i Stouby ved Horsens - en ud af 10 adresser i det østjyske, hvorfra Søren Mønster Sørensen driver firmaer inden for primært svine- og minkproduktion.

10.000.000.000 eller sagt på godt dansk 10 milliarder kroner.

Så meget fik danske landmænd, godsejere, virksomheder og andre sidste år tildelt i landbrugsstøtte fra EU. Men støtten er ikke afhængig af om man er en lovlydig og ordentlig landmand, og landmænd der har brugt illegalt arbejde eller mishandlet deres dyr får stadig del i millionerne fra EU

Det kan ikke passe, mener Kristen Touborg Jensen, SF's landbrugsordfører.

- Det er urimeligt, at man med den ene hånd kan indkassere landbrugsstøtte, mens man med den anden bryder loven, mener Kristen Touborg Jensen.

Står til kæmpebøde

En af landets største svineproducenter, Søren Mønster Sørensen, fra Horsens, blev i 2001 på fersk gerning afsløret i at beskæftige illegale polakker i stort omfang. I en langstrakt straffesag kræver politiet i Horsens en gigantbøde på over en halv million kroner til svineavleren.

Alligevel indkasserer Søren Mønster Sørensen, hvert år langt over en million kroner i landbrugsstøtte til hans mange svinefarme i Midtjylland og på Samsø. Helt præcist har Fagbladet fundet frem til at Søren Mønster Sørensen får 830.000 for sin gård ved Rask Mølle, 200.000 for sin gård ved Løsning og 120.000 for sin gård ved Hampen. Det reelle tal kan dog være langt højere, da støtten er udbetalt i forskellige navne.

En anden landmand, Svend Åge Jensen, fra Them ved Silkeborg der af to tidligere ukrainske praktikanter og SiD er anklaget for grov underbetaling modtager hvert år 350.000 kroner fra EU's pengekasse.

Tag støtten fra lovbrydere

Kristen Touborg Jensen (SF), der selv modtager knap 120.000 kroner i landbrugsstøtte om året for sin gård ved Lemvig, synes der er god grund til at lave en sammenkobling mellem støtten og dansk lovgivning.

- Vi skal se på landbruget som en helhed, og så skal man da tage støtten til landmænd, der ikke opfører sig ordentligt, mener Kristen Touborg Jensen, der dog tror at der kommer til at være mere sammenhæng i fremtiden, når landbrugspolitikken i EU gradvist bliver lagt om. Det betyder at støtten ikke længere kun bliver uddelt efter størrelsen på gården.

Kristen Touborg Jensen skal onsdag i samråd med fødevareminister, Mariann Fischer Boel, der modtager 389.702 kroner om året i landbrugsstøtte. Og her skal de blandt andet diskutere fremtidens landbrugspolitik og uddelingen af landbrugsstøtten.

- Det er helt rimeligt, at kigge på det her problem, men jeg tvivler dog på at det står særlig højt på fødevareministerens dagsorden, mener Kristen Touborg Jensen.