Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

SiD har meldt Clausholm Gods, der ejes af konservativ politiker, for brug af illegale polakker og for brud på arbejdsmiljølov. Møllerup Gods også i søgelyset.

Clausholm Gods, der ejes af Kim Berner - som forgæves søgte valg for de konservative til Folketinget i 2001 - er nu meldt til politiet for at bruge illegale.

Clausholm Gods syd for Randers, bliver nu meldt til politiet af SiD, der har godsejeren mistænkt for at bruge tre illegale polakker til en række forefaldende arbejdsopgaver på godset.

Opmålerkonsulent Frank Hamstrup, SiD's 7. distrikt har undersøgt forholdene for polakkerne og er ikke i tvivl om, at de er ulovligt i landet.

Han har haft møde med godsejer Kim Berner, der er tidligere folketingskandidat for det konservative folkeparti . Her oplyste Berner, at polakkerne er hyret via et polsk firma.

Opfylder ikke krav

- Polakkerne opfylder ikke kravene i udstationeringsdirektivet, som vi øvrigt har givet Kim Berner til orientering. Jeg har ved gentagne besøg konstateret, at de blandt andet udfører forefaldende murer- male- stillads- og markarbejde - mange forskellige slags arbejde. Det er ikke licitationsarbejde, som det skal være ifølge direktivet, siger Frank Hamstrup, der tilbød godsejeren en tiltrædelsesoverenskomst for polakkerne, men uden reaktion.

Spiser i kostald

Han stiller også stort spørgsmålstegn ved ledelse og fordeling af arbejdet som også er et krav.

- De går alene og taler kun polsk, og det giver problemer med instruktion og sikkerhed, siger han.

En af de dage, han besøgte polakkerne og tjekkede arbejdsforholdene var omkring frokost, hvor han så, at de sad og spiste deres frokost i en kostald.

Polakkerne oplyste, ved at tegne i sandet med en pind, at lønnen er 50 kr. i timen.

Ringe sikkerhed

- Jeg konstaterede, at sikkerheden heller ikke er i orden. De tre polakker arbejdede på et tag uden sikkerhedsline og stillads. Det påtalte jeg overfor godset, som dagen efter havde sat stillads op – men et ulovligt stillads. Polakkerne malede nu blandt andet på en stige på stilladset uden rækværk, fortæller Frank Hamstrup, der også har anmeldt godsejeren til Arbejdstilsynet Århus.

- Vi er stærkt frustrerede over den måde udenlandsk arbejdskraft bliver udnyttet på – ringe løn, ringe sikkerhed og ringe velfærdsforhold, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kim Berner.

Gal på flere godser

Frank Hamstrup mener, det er påfaldende, at den også er gal på et andet gods i regionen.

Det drejer sig om Møllerup Gods på Rønde-egnen, som også er anmeldt til politiet på mistanke om illegal arbejdskraft og til Arbejdstilsynet for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen, oplyser afdelingsformand for Træ-Industri-Byg Afd. 11 Djursland Knud Møller.

- Vi har samtidig blokeret godset, fordi de ikke vil indgå overenskomst, oplyser Knud Møller.
.