Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

100 millioner til praktikpladser, lovede Venstre før valget. Nu er løftet og millionerne taget af bordet. Skandaløst, mener 3F.

Ingen penge til flere praktikpladser. Venstre har ikke tænkt sig at overholde sit løfte om at afsætte 100 millioner kroner til flere praktikpladser, som partiet ellers inden valget lovede i deres ungeudspil ”Alle unge godt fra start”.

I ungeudspillet fra Venstre fremgår det ellers, at: ”Det store frafald og manglen på praktikpladser er både et problem for de unge, der ikke kommer godt fra start i uddannelsessystemet, og for det danske samfund, der risikerer at mangle op mod 32.000 faglærte i 2020.”

Men de mange unge, der står og mangler en praktikplads, får i stedet en lang næse af regeringen. Det undrer forbundssekretær i 3F Søren Heisel.

- Problemet med manglende praktikpladser er større end nogensinde før. Det er skandaløst, at Venstre ikke har tænkt sig at holde sit løfte, siger Søren Heisel.

Mange skuffede unge

Søren Heisel er overbevist om, at manglen på praktikpladser er årsag til, at flere og flere unge fravælger erhvervsuddannelserne.

- Der er brug for flere praktikpladser, hvis vi vil have flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne. Det er et stort problem for arbejdspladserne og for samfundet, at vi får så mange skuffede unge, siger Søren Heisel og fortsætter:

- Jeg forstår simpelthen ikke, at Venstre for få måneder siden lovede 100 millioner kroner over for vælgerne, og så er det fuldstændig glemt i både finanslov og åbningstalen i går, siger Søren Heisel.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) forsikrer i et skriftligt svar til Fagbladet 3F, at regeringen fortsat har den målsætning, at flere unge gennemfører en erhvervsuddannelse med praktikplads i en virksomhed. Men pengene er sluppet op.

- Vi har netop indgået en aftale om finansiering af reformen af erhvervsuddannelserne, hvor vi også fandt 150 millioner kroner til nyt udstyr på erhvervsskolerne. Kasseeftersynet viste, at råderummet i dansk økonomi alene i 2016 er tre milliarder kroner mindre, end SR-regeringen sagde før valget, siger Ellen Trane Nørby.

Klinger hult

Ellen Trane Nørby lover, at regeringen fremover vil arbejde for at finde flere praktikpladser.

- Vi har fremlagt vores første finanslov, men har stadig fire år at arbejde i endnu, og her vil vi sammen med arbejdsmarkedets parter og skolerne gøre en indsats for at skabe flere praktikpladser.

Men det giver Søren Heisel ikke meget for.

- Det kan godt være, at forligspartierne har fundet 150 millioner kroner til nyt udstyr. Men når regeringen samtidig beskærer skolerne med flere hundrede millioner om året de næste fire år, ja så klinger det altså hult fra ministeren, siger Søren Heisel.