Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Ledelsen bag det omstridte byggefirma Our House er idømt konkurskarantæne og har dermed forbud mod at drive virksomhed i tre år. Kurator er købt og betalt af 3F, siger Ole Bohn, der har anket dommen.

Retten i Hillerød idømte for nylig ledelsen i Our House en konkurskarantæne og dermed retten til at drive virksomhed.

Skifteretten i Hillerød afsagde for nylig dom i sagen om de tre ledende personer i byggefirmaet Our House. Per Bohn, Ole Bohn og hans samlever Ann Dorte Adamsen blev idømt konkurskarantæne og dermed retten til at lede virksomhed i de næste tre år.

Dommen er en udløber af den hidtil største sag i Danmark om social dumping for knap 19 millioner kroner - kun overgået af metrofirmaet Cipa, der for nylig blev dømt til at betale 22 millioner kroner i efterbetaling af løn og bod til BJMF.

Det nordsjællandske firma Our House blev i starten af april 2014 dømt til at betale det rekordstore beløb på 18,8 millioner kroner for groft, bevidst og systematisk at have tilsidesat overenskomsten, som det hed i kendelsen fra den faglige voldgiftsret.

Rige kunder

Men pengene er aldrig betalt til polakkerne eller 3F-afdelingen BJMF, som førte bevis for Our Houses underbetaling på ned til 60 kroner i timen af 46 polske bygningsarbejdere over en periode på fem år fra 2009.

Derfor indgav BJMF 6. juni sidste år en konkursbegæring, og skifteretten udpegede en kurator til at udrede de økonomiske aktiver i byggefirmaet. Pengene fandt kurator, advokat Anders Bendtsen, aldrig. Til gengæld konstaterede han en underbalance på 21,4 millioner kroner og manglende bogføring, som ikke kunne kaste lys over, hvad der var sket i firmaet, som det hedder i dommen fra Skifteretten.

Our House tiltrak såvel kommuner som velbeslåede kunder i Nordsjælland og København. Københavns Kommune besluttede at udelukke firmaet og personerne bag Our House fra fremtidige opgaver.

Løber fra regningen

- Jeg er ikke helt sikker på rækkevidden af konsekvenserne af konkurskarantænen. Men jeg er bange for, at det ikke har den store funktionelle effekt, da de blot vil køre videre med stråmænd, hvilket de allerede gør, siger faglig sekretær Silas Grage fra BJMF.

Han kan dermed konstatere, at det er lykkedes de tre hovedpersoner at løbe fra regningen på de 19 millioner kroner fra kendelsen i voldgiftsretten. Under optrevlingen af den omfangsrige sag om underbetaling fik 3F-afdelingen også mistanke om skattefusk og anmeldte Our House til Skat.

- Under retssagen kom det frem, at Skat har rejst et krav på 12 millioner kroner i efterbetaling af moms og skat mod Our House, så vi forventer, at der kommer et retsligt efterspil, der også kan få konsekvenser for den daværende direktion, vurderer Silas Grage.

Bohn: Kurator er købt og betalt af 3F

Ann Dorte Adamsen har været direktør siden 2009 og er ifølge erhvervsregistreret en måned efter dommen stadig direktør.

- Så vidt jeg har forstået på min advokat, må jeg godt drive virksomhed. Hvis man overtræder den mindste ting, så får det konsekvenser. Derfor har vi anket dommen i byretten til landsretten, siger Ann Dorte Adamsen, der er direktør for Hvilebæk ApS.

Selskabet er moderselskab til det nu konkurslukkede Ejendomsrenovering af 2009 A/S, bedre kendt som Our House.

- Afgørelsen i voldgiftsretten er afsagt på baggrund af nogle fuldstændig udokumenterede påstande. Kurator er købt og betalt af 3F, og det er noget pis. Derfor bliver dommen anket, siger Ole Bohn.