Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
TEMA
Slidt ned
TEMA
Slidt ned

Daglige smerter på arbejdet plager 7 ud af 10 ældre 3F’ere. Nu vil regeringen hæve pensionsalderen.

Ufaglærte og faglærte danskere har ondt, når de går på arbejde, og mange må fylde sig med smertestillende for overhovedet at komme ud af sengen.

En ny undersøgelse fra 3F viser, at 7 ud af 10 medlemmer mellem 56 og 58 år plages af smerter på arbejdet. Alligevel vil regeringen nu hæve pensionsalderen for den aldersgruppe med et halvt år fra 67 til 67 et halvt år. Det fremgår af regeringens 2025-plan.

Men den plan vil blandt andet gå ud over 3F's medlemmer, som er nedslidte efter mange år med hårdt fysisk arbejde. En af dem er Jerry Asmussen, 55 år, der i øjeblikket sætter brandisolering op i et nybyggeri.

- Jeg har smerter i ryggen, mit knæ driller, og min skulder gør ondt, siger Jerry Asmussen, der tidligere har arbejdet som blikkenslager og på værksted, lager og fabrik.
 

Går i seng efter arbejde

Nogle gange gør kroppen så ondt, at Jerry Asmussen må sygemelde sig. Og dagligt er han nødt til at tage en tur i sengen efter arbejde.

- Jeg skal sove en time eller to, når jeg kommer hjem. Ellers bliver jeg ikke menneske igen.

Professor ved Det Nationale Forskningscenter For Arbejdsmiljø Andreas Holtermann forklarer, at tungt, manuelt arbejde øger risikoen for smerter.

- Faglærte og ufaglærte har flere smerter end andre grupper i samfundet. Kombinationen af smerter og høje fysiske krav på arbejdspladsen gør det sværere at blive længe på arbejdsmarkedet, siger han.
 

Risiko for at blive udstødt

Undersøgelsen blandt 3F's medlemmer mellem 56 og 58 år viser også, at hver fjerde i aldersgruppen har været sygemeldt tre eller flere gange på grund af smerter i løbet af det sidste år.

- Det slider at lægge brosten og bygge huse. Det har kroppen ikke godt af i længden. Hvis du har ensidigt gentagende bevægelser eller uhensigtsmæssige kropsvridninger, så risikerer du at blive nedslidt, siger Henrik Brønnum-Hansen, lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Særligt ét tal bekymrer Andreas Holtermann:

- Undersøgelsen viser, at hver fjerde har så store smerter, at de har svært ved at passe arbejdet. Når smerterne bliver så betydelige, at det bliver svært at udføre arbejdet, så øges risikoen for at blive udstødt fra arbejdsmarkedet.