Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
TEMA
Slidt ned
TEMA
Slidt ned

Møgskævt, siger 3F-formanden om regeringens forslag til senere pension. Men han ser også et enkelt lyspunkt i regeringens 2025-plan.

- Forslaget er både urimeligt og møgskævt. I forvejen lever de kortuddannede, som har de fysisk nedslidende job, i gennemsnit 10 år mindre end de højtuddannede, siger Per Christensen.

Det er ”skånsomme forandringer,” når danskerne skal senere på pension, lyder meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Men for rengøringsassistenterne, murerne og asfaltarbejderne er længere tid på arbejdsmarkedet ikke skånsomt, siger 3F's forbundsformand Per Christensen:

- Vi må stå fast på, at danskeren, der har knoklet hele livet på arbejdsmarkedet med fysisk krævende jobs også får en værdig tilværelse som pensionist.
 

Seks måneder mere

Konkret lægger regeringen op til, at alle født efter 1957 først kan gå på pension, når de fylder 67 et halvt år. Et halvt år senere, end der i dag er lagt op til.

- Forslaget er både urimeligt og møgskævt. I forvejen lever de kortuddannede, som har de fysisk nedslidende job i gennemsnit 10 år mindre, end de højtuddannede, siger Per Christensen.

Han henviser til, at hver fjerde 3F'er har forladt arbejdsmarkedet som 60-årig, fordi helbredet ikke kan holde til det hårde slid.

Samme kritik lyder fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:

- En højere tilbagetrækningsalder vil især ramme de faglærte og ufaglærte arbejdere. Det er skævt, siger direktør Lars Andersen.
 

Et lyspunkt

Forbundsformanden ser dog positivt på regeringens forslag om en såkaldt ”jobpræmie” for alle, som kommer i arbejde efter et år på kontanthjælp eller halvandet år på dagpenge.

- Ethvert forsøg på at lette de langtidslediges muligheder for komme i beskæftigelse - eksempelvis ved at kunne påtage sig ekstra udgifter til transport med videre - er vi meget positive over for i 3F, siger Per Christensen.

Jobpræmien er på maksimalt 2.500 kroner om måneden og modtages skattefrit de første 18 måneder med arbejde.