Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Ansatte i rengørings-, industri- og transportbranchen har store udfordringer med at få helbred, de fysiske arbejdskrav og deres fysiske formåen til at gå op i en højere enhed. Det gælder især dem over 50, viser ny NFA-rapport.

Smerter, mange skridt og foroverbøjede stillinger er den hårde dagligdag for eksempelvis rengøringsassistenter. Arkivfoto: Kurt Johansen.

Smerter så stærke, at det hæmmer en i at udføre sit arbejde ordentligt. Smerter så stærke, at de spænder ben for at være aktiv i fritiden.

Sådan er virkeligheden for rigtigt mange af de ansatte i rengøringen, industrien og transporten.

Det viser en spritny undersøgelse fra 15 virksomheder lavet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

52 procent af de adspurgte rengøringsassistenter oplyste for eksempel, at smerter hæmmer dem i at deltage i sociale aktiviteter.

69 procent af de undersøgte i industrien havde et kondital under det anbefalede.

46 procent af de ansatte i transporten sagde, at smerter hæmmer dem i at udføre fysisk krævende arbejdsopgaver.

Rigtigt høje arbejdskrav

Konkret fik 677 medarbejdere målt deres bevægelser, kropspositioner og puls over flere dage.

- Og vi ser faktisk, at arbejdskravene er høje for en stor andel af medarbejderne: Ryggen er foroverbøjet meget af tiden, man står meget på benene, man går rigtig mange skridt uden pauser. I tillæg hertil er der et helbred, som ikke er det bedste, og en kondition, som ikke er god. Det er en aldeles uheldig kombination, siger professor Andreas Holtermann, der er en af forskerne bag rapporten.

Den store ubalance, som især medarbejdere over 50 år oplever, er meget bekymringsfuld, fortsætter han:

- Det er uheldigt i forhold til medarbejdernes fremtidige helbred, og i forhold til deres risiko for at blive udstødt fra arbejdsmarkedet, siger Andreas Holtermann.

Han vurderer, at der ligger en kæmpe forebyggelsesopgave foran, og at arbejdstagere og arbejdsgivere må gå sammen om at finde gode løsninger på arbejdspladserne, som både forbedrer de fysiske arbejdskrav, konditionen og helbredet.

- Vi ser, at mange over 50 år har højere arbejdskrav – trods lavere fysisk formåen - end dem, der er yngre. Men her er udfordringen, at man ikke blot skal overføre belastningerne til de unge. For de unge skal jo være endnu længere tid på arbejdsmarkedet, så det handler også om at sikre dem et godt, langt arbejdsliv, siger Andreas Holtermann.

3F: Forebyggelse og uddannelse

3F organiserer ansatte i alle tre undersøgte brancher. Ellen K. Lykkegård, der er offentlig gruppeformand, siger:

- Det er meget bekymrende, at arbejdsmiljøet blandt eksempelvis rengøringsassistenter tilsyneladende ikke har rykket sig. Og det er meget bekymrende, at folk faktisk ikke kan passe deres arbejde uden smerter, siger Ellen K. Lykkegård.

- Det kræver en indsats alle steder fra. Som part påtager vi os et ansvar, for vi bliver nødt til at bruge den her viden og udbrede den. Og så må vi forpligte arbejdsgiverne helt anderledes aktivt i forhold til at tænke forebyggelse. Uddannelse er også et af nøgleordene, så vi skaber job, der er mere varierede end for eksempel rengøring alene, siger Ellen K. Lykkegård.

Hun finder det i den forbindelse meget bekymrende, at Arbejdstilsynet skæres ned.