Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
TEMA
Slidt ned
TEMA
Slidt ned

Det kommer bag på mange danskere over 30 år, at de først kan få folkepension, når de fylder 73 år, viser undersøgelse.

I Dansk Arbejdsgiverforening efterlyser de en indsats, der skaber mere klarhed over, hvordan pensionsalderen kommer til at udvikle sig.

Mange danskere tror, at de kan trække sig tilbage fra jobbet tidligere, end de reelt har mulighed for. Det viser en ny undersøgelse ifølge Avisen.dk.

Hvis du er 30 år eller derunder, kan du først få folkepension, når du fylder 73 år. Det kommer bag på rigtig mange, viser undersøgelsen, som er foretaget af YouGov blandt 1.049 danskere.

Blandt de unge forventer 83 procent en lavere pensionsalder end de 73 år, der ifølge de officielle prognoser bliver folkepensionsalderen, når de engang skal på pension.

Blandt de 30-40 årige skyder 82 procent for lavt. Og selv blandt de 50-60 årige, der nærmer sig pensionsalderen, tror 34 procent, at de kan gå tidligere på pension, end de egentlig kan.

I dag er folkepensionsalderen 65 år, men frem mod 2030 stiger den til 68 år, og herefter skal den følge udviklingen i levetiden. Regeringen har netop foreslået at hæve pensionsalderen med yderligere et halvt år.

Ifølge Anne Seiersen, der er underdirektør i brancheorganisationen Forsikring og Pension, kan det få store konsekvenser, når man ikke kender sin pensionsalder.

- Det kan have en ret sørgelig konsekvens, hvis du alt for sent begynder at interessere dig for din pension, og du troede, at du skulle leve et godt og rigt liv i din alderdom, og du ikke kan nå at spare nok op, siger hun og anbefaler alle at følge lidt med i deres egne pensionsforhold på pensionsinfo.dk, siger Anne Seiersen til Avisen.dk.

Søren Dijohn, der er seniorøkonom i sosu'ernes pensionsselskab PenSam, finder det også problematisk, at danskerne undervurderer deres egen pensionsalder.

- Især for de grupper, der har vanskeligt ved at holde til at gå på arbejde til langt op i årene. For det kan kræve en ekstra forebyggende indsats, hvis helbredet skal kunne holde til et langt arbejdsliv, siger han til Avisen.dk

I Dansk Arbejdsgiverforening efterlyser de en indsats, der skaber mere klarhed over, hvordan pensionsalderen kommer til at udvikle sig.

- Jeg forstår godt, at det kan være svært for en 27-årig at forholde sig til, hvornår han kan få folkepension. Men uanset om det hedder 68 eller 73 år, er det vigtigt at tænke over, hvordan man planlægger sit arbejdsliv og pensionsopsparing, holder sig selv up to date og undgår at belaste sig selv, så man kan være mange år i job, siger underdirektør Erik Simonsen til Avisen.dk.

/ritzau/