Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Ny undersøgelse viser, at følgerne af tungt arbejde og andre arbejdsmiljøproblemer begrænser din livskvalitet resten af livet.

Dårlige forhold på arbejdspladsen hæmmer livskvaliteten efter de 60 år. Det viser en svensk undersøgelse, hvor forskerne har set på følgerne fra en blanding af tungt fysisk arbejde og psykisk belastende arbejde.

Det samme gør sig gældende i Danmark, da de to landes arbejdspladser og andre forhold ligner hinanden, forklarer Andreas Holtermann fra det Nationale Forskningscenter for arbejdsmiljø.

- Undersøgelsen rummer et vigtigt budskab. Hvis du har et hårdt fysisk arbejde, der også belaster psykisk, så har du svært ved at leve et sundt og godt liv efter arbejdet, siger han.

Smerter i muskler og led

Det er ikke kun alderen, der gør ondt

Flere smerter i muskler og led hænger ofte sammen med alderen. Hidtil har videnskaben ikke set så meget på, hvad tidligere arbejdsforhold betyder i den sammenhæng.

Det gør den nye svenske undersøgelse, som navnlig er udført af forskere fra Karlskrona.

De har spurgt svenskere på henholdsvis 60, 66, 72 og 78 år, om de fik smerter i muskler og led ved deres nuværende eller tidligere job. Samt hvor tunge og belastende job har de haft.

Dårligt psykisk arbejdsmiljø kan give fysiske smerter

I følge Andreas Holtermann begrænser smerter fra jobbet aktiviteterne i fritiden og pensionsalderen.

- Smerterne fra arbejdet går ud over livsførelsen og dermed livskvaliteten. Alle ved, at det begrænser folk i deres aktiviteter, hvis de går og har ondt, siger han.

Den svenske undersøgelse kort fortalt på engelsk