Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Forslagene i Venstre-regeringens 2025-plan er en ny omgang forringelser for de ledige, siger leder af 3F's A-kasse Eva Obdrup. Her kan du læse, hvordan planen kan ramme ledige.

Da Venstre-regeringen tirsdag blændede op for masser af plancher, der skulle vise, hvordan den gerne ser fremtiden, blev det flere gange pointeret, at "flere får mere ud af at arbejde", og at de langtidsledige er dem, der får den største gevinst i kroner og øre. Regeringen lægger blandt andet op til, at der indføres en jobpræmie på i alt 45.000 kroner til langtidsledige, der finder et arbejde.

Men forretningsfører for 3F's A-kasse Eva Obdrup er ikke begejstret.

- En jobpræmie skaber jo ingen job. Hvorfor skulle en langtidsledig kunne finde et arbejde, fordi der kommer en gulerod? Der er kun én ting, der får flere i arbejde, og det er ledige job, konstaterer hun.

- I øvrigt vil jobpræmien og skattelettelserne betyde, at afstanden mellem dagpengene og lønnen bliver endnu større, end den allerede er, for det er jo alene folk i arbejde, der får skattelettelser. Og for at gøre ondt værre forringer man endnu en gang reguleringen af dagpengene. Samlet set bliver dagpengene yderligere udhulet, siger hun.

Karens og tvungen opsparing2025-planen indeholder flere forringelser for ledige, konstaterer a-kassen.

Regeringen foreslår en måneds karenstid for alle nyuddannede. Det betyder, at man fremover som nyuddannet først kan få dagpenge efter en måned.

- Det er dybt overraskende, at man - så kort tid efter at der er indgået en stor politisk aftale om et nyt dagpengesystem - pludselig smider en måneds karens til alle nyuddannede oveni, mener Eva Obdrup.

Regeringen ønsker også, at der indføres en tvungen pensionsopsparing på to procent om året.

- Det er sådan set fint at indføre opsparing til pension. Men så burde dagpengene forhøjes med to procent, mener hun.

Kan blive dyrere at være medlem af a-kasseEndelig vil regeringen spare 200 millioner kroner ved at øge det bidrag, medlemmerne af a-kasserne betaler til staten. Til gengæld mener regeringen så, at a-kasserne kan spare på deres administration og effektivisere på grund af den ny dagpengereform. Dermed skulle det samlede kontingent blive uændret for medlemmerne.

- Det er højst tvivlsomt. En del af de nye dagpengeregler vil lette administrationen - men andre vil gøre administrationen væsentlig mere besværlig. Om vi netto vil kunne spare penge, eller om det tværtimod bliver dyrere, ved vi endnu ikke. Men en ting ved vi med sikkerhed, nemlig at vi får meget store udgifter ved at indføre dagpengesystemet i vores it-systemer, siger Eva Obdrup.

Forslaget skønnes at betyde en øget betaling til staten på 100 kroner pr. medlem om året.

- Nu er der jo heldigvis kun tale om forslag, som nu skal forhandles med de øvrige politiske partier. Jeg håber, at forringelserne for de ledige bliver forhandlet af bordet igen, fastslår Eva Obdrup.