Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Undersøgelse af 830 ledige viser, at økonomisk tryghed er bedre til at få ledige i arbejde end pisk og økonomiske incitamenter.

Et af regeringens mantraer er, at det skal kunne betale sig at arbejde. Får folk for meget i ledighedsydelse, er de sværere at få til at arbejde, lyder filosofien.

Men filosofien holder ikke, hvis man tror en stor undersøgelse, som en række forskere fra Aalborg Universitet har lavet.

- Folk, der har det skidt, vil ikke komme mere i beskæftigelse af at få det endnu dårligere, siger forskningsmedarbejder Christian Albrekt Larsen.

Tværtimod viser undersøgelsen, at økonomisk tryghed ikke er en barriere for at komme i arbejde, forklarer han til Fagbladet/sid.dk.

Ledige er utrygge

Forskeren peger på, at overraskende mange ledige føler sig utrygge på økonomien.

- Selv om vi har en forholdsvis generøs dagpengeforsikring, er der stadigvæk betydelige grupper arbejdsløse, der føler sig økonomisk usikre, siger han.

Christian Albrekt Larsen har sammen med blandt andre professor Jørgen Goul Andersen undersøgt og interviewet 830 ledige i perioden 1994 til 1999.

- Undersøgelsen viser, at det først og fremmest er økonomisk utryghed der giver lav trivsel. Der er en klar sammenhæng, siger Christian Albrekt Larsen.

Undersøgelsen viser også, at ledige med høj trivsel ikke kommer mindre i arbejde end ledige med mindre god trivsel.

- Faktisk viser det sig, at de mennesker, der trives fornuftigt, er kommet en smule hurtigere i arbejde, siger Christian Albrekt Larsen.

Mange ansøgninger er ingen garanti

Han påpeger, at man ved økonomisk pres i bedste fald kan få folk til at søge mere arbejde

- Men spørgsmålet er, om de kommer i arbejde af det. Der viser sig ikke nogen klar sammenhæng mellem søgning og så faktisk at få et arbejde, siger Christian Albrekt Larsen.

Han mener derfor, at borgerlige politikerne og økonomer er gået galt i byen med den opfattelse, at god økonomisk sikring er et problem.

- Mange økonomer har jo sagt, at en god økonomisk forsørgelse gør at folk bliver hængende i arbejdsløshed. Men det har vist sig at være fejlagtigt, siger forskningsmedarbejderen.

Han påpeger dog, at hvis man truer ledige tilstrækkeligt, så vil der vise sig en effekt.

- Hvis man for alvor reducerer i ydelser - halverer dem - så kan man få nogle i arbejde. Men hvis man blot reducerer en smule, giver ikke nogen effekt, siger han.

Christian Albrekt Larsen forklarer sammenhængen mellem job og tryghed med, at økonomisk sikring giver folk ressourcer til at holde kvalifikationer ved lige og samtidig kan vedblive med at være en del af samfundet.

- De kan blive i deres hjem og kvarter og i det hele taget bevare
overskuddet. Vores undersøgelse og resultat er et opgør med ideen om, at økonomisk tryghed er en hængekøje. Det er også ressource til at komme videre, siger Christian Albrekt Larsen.