Gå til hovedindhold

Asfaltfirma får intet ud af at brokke sig over Arbejdstilsynets krav i forbindelse med landsdækkende aktion. Vejbranchen ønsker flere veje lukket ved vejarbejde.

Asfaltarbejderne gik i Ørnhøj i Vestjylland helt ude ved markeringskeglerne og tættere end en meter på trafikken.

Vejarbejdernes sikkerhed skal køre foran bilisternes magelighed. Det er konsekvensen af en ny afgørelse.

Her har asfaltfirmaet Colas Danmark fået besked på at sikre sine ansatte bedre. Arbejdsmiljøklagenævnet har enstemmigt godkendt de påbud, som Arbejdstilsynet stillede ved byggeriet af en svingbane i Ørnhøj i Vestjylland.

Blandt andet gik vejarbejderne alt for tæt på bilerne. Afmærkningen var heller ikke i orden.

Inspektionen ved vejarbejdet i Vestjylland skete i forbindelse med en landsdækkende aktion. Den viste, at der er mange sikkerhedsproblemer ved vejarbejde.

Et skarpt påbud

Politikerne er opmærksomme på, at asfaltarbejdere kan være udsatte. Derfor har de fordoblet fartbøderne ved vejarbejde.

Arbejdstilsynet gav Colas Danmark et skrapt påbud, som de omgående skulle rette ind efter på stedet i Vestjylland. Asfaltfirmaet fortæller, at de straks udførte en række foranstaltninger.

Men virksomheden var ikke tilfreds med påbuddet og klagede bagefter. Colas Danmark mener, at der blandt andet er formelle fejl ved Arbejdstilsynets påbud. Det afviser klagenævnet.

Vejbranchen: Luk flere veje ved vejarbejde

Asfaltbranchen har tidligere peget på, at de ofte kommer i et dilemma. Vejmyndighederne vil gerne sikre, at bilisterne kan komme frem, mens Arbejdstilsynet stiller krav til sikkerheden.

- I vejbranchen mener vi, at balancen er skæv, og at årsagen er et misforstået hensyn til fremkommeligheden, der sker på bekostning af sikkerheden for vejarbejderne. Vejbranchen opfordrer derfor til at få genoprettet balancen ved i flere tilfælde at tillade lukning af veje ved vejarbejde.

Den opfordring kom i fjor fra blandt andre Trine Leth Kølby, der er arbejdsmiljøkonsulent i asfaltindustrien. Det skete i et indlæg i fagbladet Entreprenøren.

Arbejdsmiljøchef Niels Kirstein fra Colas Danmark mener, at han ikke på stående fod kan kommentere afgørelsen fra Arbejdsmiljøklagenævnet. Han har tilbudt Fagbladet 3F et møde senere, hvor han udførligt vil redegøre for udfordringerne.

Sikkerhed ved vejarbejder - et spørgsmål om fremkommelighed?

TEMAERSe alle