Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Arbejdstilsynet har aldrig før konstateret så mange arbejdsmiljøproblemer i restaurationsbranchen som i år. 3F kræver handling fra politikerne.

1.883 arbejdsmiljøproblemer har Arbejdstilsynet konstateret i restaurationsbranchen indtil videre i år. Ifølge Tina Møller Madsen, gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F, er det uacceptabelt, og hun kræver politisk handling.

Påbud, strakspåbud og vejledninger har efterhånden erstattet den traditionelle treretters menu på landets restauranter. 

Ansatte på restauranter og barer kæmper med arbejdsmiljøproblemer som aldrig før. Det har resulteret i rekordmange antal påbud, strakspåbud og vejledninger udstukket til arbejdsgiverne. 

Det viser nye tal fra Arbejdstilsynet. Alene i år har Arbejdstilsynet besøgt 1.417 restauranter og barer, hvor de efterfølgende har konstateret 1.883 arbejdsmiljøproblemer. Det er det højeste antal registreret problemer nogensinde i branchen, endda fordelt på anden laveste antal virksomhedsbesøg nogensinde. Tallene går tilbage til 2008.

- Det er naturligvis helt uacceptabelt, at branchen tilsyneladende fortsat er helt ude af stand til at få vendt udviklingen, siger Tina Møller Madsen, gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration i 3F. 



3F: Der skal handles nu

De hyppigste arbejdsmiljøproblemer i restaurationsbranchen er manglende udfyldelse eller opdatering af APV (arbejdspladsvurdering), luftvejsbelastninger, diverse ulykkesrisici som løft og ved maskiner, manglende brugsanvisninger til hjælpemidler og maskiner, overtrædelse af rygeloven og ingen arbejdsmiljørepræsentanter på arbejdspladsen. Det fremgår af Arbejdstilsynets tabel.   

Tina Møller Madsen kræver handling fra politikernes side. 

- Myndighederne må erkende, at branchen ikke formår at løse sine problemer selv, og de konstante nedskæringer af Arbejdstilsynet, som kan hjælpe branchen, må standses nu. Arbejdstilsynet skal tværtimod have flere penge, siger hun. 

- Regeringen arbejder netop nu på, at unge helt ned til 15 år må arbejde alene i restaurationslokalet, hvor der udskænkes alkohol. Det er det sted i restauranten, hvor der er flest problemer, og det virker næsten grotesk set i lyset af de nye tal fra Arbejdstilsynet. Der er nogen på Christiansborg, der må handle nu, før det går helt galt, siger Tina Møller Madsen. 

”Et broddent kar”

At det står skidt til med arbejdsmiljøet på restauranter og barer overrasker ikke Ole Gunni Busck. Han er lektor ved Aalborg Universitet med speciale i arbejdsmiljø. 

- Det er et område, der er rimeligt belastet, og restaurationsbranchen har altid været et broddent kar. Så det kommer ikke bag på mig. Men det er stadig nogle meget høje tal, og det er voldsomt, siger han. 

Tina Møller Madsen påpeger, at hun længe har været klar over, at restaurationsbranchen gennem flere år har været kendetegnet ved mange påbud fra Arbejdstilsynets side. Og hun er bekymret for 3F-medlemmerne. 

- Den største bekymring lige nu ligger nok i, at der i år gives flere påbud for en manglende arbejdsmiljøorganisation. Det vil sige, at restauranten ikke følger lovens krav om, at den skal inddrage vores medlemmer i løsninger på de mange problemer. Og de mange påbud for manglende arbejdspladsvurderinger betyder, at de ikke engang lytter til medlemmerne. Det er rigtig alvorligt, siger Tina Møller Madsen. 

Uvaner smitter

De stigende problemer med arbejdsmiljøet i restaurationsbranchen skyldes, at kulturen i branchen er under forandring. Det mener lektor i arbejdspsykologi ved Aalborg Universitet Einar Baldursson. 

- Mange af problemerne i det offentlige skyldes, at man bevidstløst har kopieret ideer fra det private område. Men på det seneste ser vi tegn på, at uvaner fra det offentlige område smitter af på det private område, siger han og uddyber: 

- I det offentlige er der i dag en kultur, der siger, at medarbejderne skal løbe hurtigere. Og den breder sig til det private område. For eksempel restaurationsbranchen. 

Pligt til at passe på de ansatte

Hos hotel- og restauranterhvervets brancheforening Horesta rådgiver de løbende deres medlemmer om arbejdsmiljørelaterede spørgsmål, og de tager de seneste tal fra Arbejdstilsynet alvorligt.

- Det er selvfølgelig beklageligt, at antallet af sager er stigende i restauranterhvervet. Alle arbejdsgivere har en pligt til at passe på de ansattes helbred. Et ansvar som virksomhederne er nødt til at tage meget alvorligt, siger advokat i Horesta Lise Buhl og understreger, at hun finder problemerne i denne opgørelse meget forskellige og alvorsgraden lige så. 

- Som erhverv er vi dog nødt til at tage denne type undersøgelser alvorligt. Virksomheder, der ikke overholder gældende regler, er nemlig med til at skade den professionelle del af branchen, siger hun.