Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Pengeinstitutter spærrer konti, når en person dør, men Jyske Bank ville godt tage imod afdøds dagpenge og nuppede selv beløbet. Nu må banken aflevere pengene tilbage til de efterladte.

Banken må ikke røre de dagpenge og andre beløb, der kommer ind på en afdøds konto efter dødsfaldet.

Jyske Bank skal nu betale 19.000 kroner tilbage til familien til en død mand. Det sker, efter at banken har været lige lovlig smart med at administrere den afdødes bankkonto.

Det er Pengeinstitutankenævnet, der har pålagt Jysk Bank at sende pengene retur. Beløbet dækker blandt andet dagpenge, der blev indbetalt på afdødes konto efter hans død.

Jyske Bank nuppede i første omgang beløbet, fordi manden skyldte dem penge. Banken brugte dem til at nedbringe hans gæld. Men det må de ikke.

Spærring ved dødsfald

Indbetalinger efter dødsfaldet tilkommer dødsboet

Afgørelsen er principiel. Bankernes to repræsentanter i ankenævnet mente, at Jyske Bank skulle gå fri.

Men dens øvrige medlemmer krævede tilbagebetaling. Heriblandt landsdommer John Mosegaard, der er næstformand i ankenævnet.

- De beløb, der bliver indsat på en afdøds konto efter dødsdagen, tilkommer dødsboet. Banken var derfor uberettiget til at foretage modregning, fastslår ankenævnet.

Fælles økonomi – fordele og ulemper

Banken betalte regninger - og kan ikke få pengene retur

Når en person dør, så skal pengeinstitutter spærre vedkommendes konti for udbetalinger. Det kan give en ægtefælle store problemer, hvis de har fælles konto.

Jyske Bank spærrede også den afdødes konti. Men ikke for udbetalinger til banken selv af penge, der kom ind efter dødsdagen.

Faktisk udbetalte Jyske Bank også penge til andre fra kontoen. De betalte nogle beløb for den afdøde via Betalingsservice.

Men det er deres eget problem, siger ankenævnet. De penge kan banken ikke få betalt tilbage.

Bankers spærring af konti forarger Ældresagen   

Jyske Bank overvejer afgørelsen

Jyske Bank behøver ikke rette sig efter afgørelsen fra Pengeinstitutankenævnet. Hvis de ikke gør det, bliver familien nødt til at anlægge sag ved retten.

Juridisk direktør Peter Stig Hansen fra Jyske Bank oplyser, at banken endnu ikke har vurderet sagen.