Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Sagen om den næsten blinde 3F'er Carol Rask viser, at nogle kommuner forvalter reglerne for systemets og ikke borgernes skyld. Det mener Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF.

56-årige Carol Rask er ved at miste synet og har fået afslag på førtidspension. Nu er flere politikere på Christiansborg ved at miste tålmodigheden med den måde, som Næstved og andre af landets kommuner tolker reglerne for førtidspension og fleksjob på.

- Kommunerne går i nogle tilfælde over grænsen. Det virker som om, at man hellere tager en klagesag end kigger på, hvad der er bedst for borgeren, siger arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S).

- Det må være sådan, at kommunerne kan foretage et skøn. Men de må også se på, hvad der er ret og rimeligt. Jeg ved ikke, om der er anledning til at ændre loven, men vi er nødt til at se på, hvordan reglerne i dag bliver tolket, siger han.

SF: Brug hovedet

Socialordfører Trine Mach (SF) finder Næstved Kommunes håndtering af Carol Rasks sag "fuldstændig absurd". Hun er bekymret over de mange groteske enkeltsager, der jævnligt kommer frem. De tegner et mønster af, at kommunerne fortolker reglerne for systemets skyld frem for hensynet til borgerne, mener hun.

- Jeg får mistanke om, at der i nogle kommuner foregår kassetænkning. Det er vi nødt til at tage op politisk. Det har aldrig været meningen med reformen af førtidspension og fleksjob, at borgerne skal piskes rundt uden nogensinde at få afklaret deres sag, siger Trine Mach.

- Det er grundlæggende rigtigt at gøre mest muligt, for at folk kan bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet. Men der må være en nedre grænse for, hvornår nok er nok, og hvornår rationalet i loven stopper. Man er også nødt til at bruge hovedet nogle gange ude i kommunerne, siger hun.

Parkerer folk på en lav ydelse

Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen er heller ikke imponeret over Næstved Kommunes ageren i Carol Rasks sag.

- Det lyder fuldstændig vanvittigt. Det bekræfter mig i, at reformen af førtidspension og fleksjob er en spareøvelse. Med det resultat, at svage mennesker parkeres på en langt lavere ydelse i årevis. Et ressourceforløb er parkering af borgeren og kassetænkning. Vi hører fra mange sagsbehandlere, at ressourceforløbene er indholdsløse, siger han.

- Vi var modstandere af reformen. Den blev solgt på, at folk ikke skulle parkeres på en passiv forsørgelse. Men problemet er, at loven giver kommunerne mulighed for at fortolke reglerne. Og der er åbenbart ingen nedre grænse for, hvor lidt man mener, at folk kan arbejde, før det ikke giver mening mere, siger Finn Sørensen.