Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Mor tager to ud af tre sygedage for børnene, viser nye tal. Det rammer mødrenes muligheder på jobbet og starter med en skæv fordeling af barslen, mener forsker. Se hvordan det ser ud i din kommune

Pilen peger oftest på mor, når barnet er sygt og må blive hjemme, viser nye tal. Se hvordan billedet ser ud i din kommune nede i artiklen.

Det er stadig mor, der bliver hjemme, når barnet er sygt.

Det viser tal, som Fagbladet 3F har trukket fra Danmarks Statistiks forskerenhed.

Her fremgår det, at mødrene tager barnets første sygedag i to ud af tre tilfælde, mens mændene i gennemsnit tager en ud af tre af barnets første sygedag.

- Det er desværre ikke så overraskende, at kvinderne stadig tager de fleste sygedage med børnene, siger professor og ligestillingsforsker Anette Borchorst fra Aalborg Universitet.

Tallene bygger på sygefravær for gifte par og medtager ikke enlige forældre, men ifølge Anette Borchorst tegner tallene et retvisende billede af børnefamiliernes vilkår generelt.

- Mange kvinder arbejder på kvindearbejdspladser, og her er der en større forståelse for, at man tager en omsorgsdag for børnene. Samme forståelse er der ikke historisk på mandsdominerede arbejdspladser, siger hun.

Far og mor deler mest i storbyerne

Der er lokale forskelle på, hvor mange af barns første sygedag mødre og fædre tager.

I yderkommuner som Lemvig, Vesthimmerland, Odsherred, Samsø, Fanø og Ærø tager mor over 75 procent af barns første sygedag.

Bevæger man sig længere ind mod Aalborg, Aarhus og især København, er fordelingen mere lige. Her står mødrene for omkring 62 procent af barns første sygedage, mens far tager resten.

Ifølge Anette Borchorst ligger en del af forklaringen på dette i, at vilkårene for forældre, som arbejder i det offentlige, ofte er bedre end i det private, når det kommer til frihed til at passe syge børn.

- Det er ikke kun et personligt valg, men også et praktisk, når forældrene skal vælge, hvem der bliver hjemme og passer barnet.

- Når der er flere mænd, der tager barns første sygedag i de store byer, så passer det meget godt med, at det også er her, de store offentlige arbejdspladser ligger, siger Anette Borchorst.

Overordnet set er billedet dog det samme landet rundt: Det er mor, der oftest bliver hjemme, når barnet er sygt.

Se hvordan mænd og kvinder deler barns første sygedag i din kommune her.

Mere barsel til mænd er løsningen

Ifølge Jane Korczak, næstformand og ligestillingsansvarlig for 3F, så starter skævvridningen allerede, når barnet bliver født og mor næsten altid tager den længste barsel.

- Vi skal have forbedrede barselsrettigheder for mænd. Jeg tror på, at hvis mændene har været sammen med deres nyfødte børn i en længere barselsperiode, vil det også være mere naturligt, at fordelingen af at passe ved barns sygdom bliver mere lige, siger hun.

Den tanke er hun ikke alene om. Også Anette Borchorst ser den skæve barselsfordeling som en glidebane, der fører til, at kvinderne automatisk ender hjemme, når barnet senere bliver syg.

- Jeg mener barslen er krumtappen i ligestilling herhjemme. Hvis du som kvinde tager lang barsel, mister du en lønforhandling - og så mister du en lønstigning, siger hun.

- Samtidig har danske mænd de svageste rettigheder og tager den korteste orlov i Norden. Alligevel opfatter alle den orlov, der er til deling, som mors orlov. Så det ville være win-win, hvis fædrene får bedre rettigheder.