Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Det er uacceptabelt og helt uforståeligt, at 135 ud af 245 dødsulykker i perioden 2004-2015 er blevet henlagt, og at 6 ud af 10 virksomheder er sluppet for straf, efter en medarbejder har mistet livet, mener 3F.

- Det er helt uacceptabelt, at vores medlemmer igen bliver skubbet bagerst i køen, siger Ulla Sørensen om sagsbehandlingstiden i Arbejdsskadestyrelsen.

Det værste, der kan ske, når folk tager på arbejde, er, at de ikke kommer hjem i live.

Derfor er det helt uforståeligt og uacceptabelt, at 135 ud af 245 dødsulykker på jobbet i perioden 2004-2015 er blevet henlagt, og at 6 ud af 10 virksomheder er sluppet for straf, efter en medarbejder har mistet livet.

Det fastslår Ulla Sørensen, der er ansvarlig for 3F's arbejdsmiljøpolitiske arbejde, på baggrund af Fagbladet 3F's kulegravning af dødsulykker i Danmark.

- At antallet af henlæggelser af sager i forbindelse med dødsulykker på danske arbejdspladser er så højt er for mig både uforståeligt og helt uacceptabelt, siger Ulla Sørensen.

- Det er vigtigt, at vi som borgere kan have fuld tillid til myndighederne. Og jeg forventer, at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) som ansvarlig for Arbejdstilsynet har en god forklaring, siger hun.
 

Behov for hårdere straffe

Ud af de 245 dødsulykker er 96 endt med en bøde, mens 60 procent af virksomhederne er sluppet for at skulle betale for brud på arbejdsmiljøloven eller færdselsloven, efter en medarbejder har mistet livet på jobbet. Det viser Fagbladet 3F's omfattende aktindsigt fra tilsynsmyndighederne og politiet.

Arbejdsgiverne slipper for billigt, mener Ulla Sørensen.

- I 3F ser vi alt for mange grove arbejdsulykker med dødelig udgang, og vi finder det ubegribeligt, at der ikke anvendes hårdere straffe over for arbejdsgiverne, siger Ulla Sørensen.
 

"Helt urimeligt"

I dag er det Arbejdstilsynet, der har bevisbyrden i forhold til, om arbejdsmiljøloven er blevet overtrådt i forbindelse med en dødsulykke.

- Det betyder, at arbejdsgivere efter en dødsulykke mange gange kan læne sig tilbage og sige, at de har gjort alt for at forhindre, at deres medarbejdere kom ud for en ulykke og har informeret medarbejderne om sikkerhed og forebyggelse i forbindelse med deres arbejde. Og derved kan arbejdsgiverne slippe for at få en bøde, siger Ulla Sørensen.  

- Det finder jeg helt urimeligt. Jeg mener, at der kan gøres meget mere fra myndighedernes side i den måde, som dødsulykker behandles på. Det er nødvendigt, at praksis i forbindelse med dødsulykker får meget mere opmærksomhed fra myndighedernes side, og der udstedes større bøder til de arbejdsgivere, der ikke lever op til deres ansvar, siger hun.