Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Et projekt i Syddanmark mellem 3F og arbejdsgiverorganisationen HORESTA fik ledige sporet ind på tjenerfaget. Olga Stikute, 27, er en af dem: Nu går hun i voksenlære for at blive faglært tjener.

Olga Stikute, 27 år, er en af dem, der deltog i projektet. Hun har tidligere arbejdet som tjener.

”Vi har ledige job, vi ikke kan besætte”. Sådan lød det i det tidlige forår i Sydjylland. Samtidig kunne 3F se, at der reelt kun var meget få ledige tjenere i området. Det fik fem lokale 3F-afdelinger til at gå sammen i et projekt - ”tjenerprojektet” - i samarbejde med HORESTA, arbejdsgiverorganisation for hotel- og restaurationsområdet. Målet var at opkvalificere ledige 3F-medlemmer til et arbejde i branchen.

Olga Stikute, 27 år, var en af dem, der deltog i projektet. Hun har tidligere arbejdet som tjener. 3F kontaktede hende i 2015, da hun var ledig, og spurgte, om hun var interesseret i at deltage i projektet - og hun sprang til.

- Jeg havde ikke så meget erfaring, fordi der kun var buffet på den restaurant, hvor jeg havde arbejdet. Jeg havde for eksempel ikke lært noget om borddækning eller vin, fortæller Olga, der stammer fra Letland.

- Kurset var rigtig spændende. Det er ikke nemt at være tjener, der er rigtig meget at lære. For eksempel om kaffebønner, eller hvor druerne til vinen kommer fra, fortæller hun.

Olga Stikute besluttede sig undervejs for at blive faglært tjener, hvis hun kunne få en voksenlæreplads. Midt i september starter hun på Årøsund Badehotel.

- Det er jeg utrolig glad for. Nu får jeg en uddannelse, siger hun.

Modellen er rigtig

15 ledige deltog i tjenerprojektet i Kolding. Det bestod af seks ugers jobrettet uddannelse på erhvervsskolen Hansenberg og fire ugers praktik i en virksomhed.

Selvom ikke alle de 15 ledige nu arbejder i branchen, mener 3F alligevel, at det var en succes.

- Der har været nogle ærgerlige begyndervanskeligheder. Men jeg tror, modellen er rigtig, nemlig at fagforeninger og arbejdsgivere samarbejder om at skaffe arbejdskraft, siger Mette Jensen, faglig sekretær for Privat Service, Hotel og Restaurationsbranchen i 3F Kolding.

Jesper Bengtson, regionschef i HORESTA, mener, at pilotprojektet blev en blandet pose bolsjer. Blandt andet, fordi flere af de interesserede virksomheder ikke fik en praktikant.

- Dybest set har projektet ikke flyttet noget i forhold til virksomhedernes behov for arbejdskraft. Derfor kan jeg ikke sige, at det var en kæmpe succes. Men vi lavede et pilotprojekt, og fremad bliver resultatet forhåbentlig bedre. Samtidig har de virksomheder, jeg har talt med, sagt, at HORESTA skal gå videre ad denne vej, så både forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere får øjnene op for beskæftigelsesmulighederne i branchen, siger Jesper Bengtson.