Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Finlands største fagforening - servicearbejderforbundet PAM - har besluttet at stemme for en aftale, der forringer arbejds- og lønvilkår.

Efter et sammenbrud af finske trepartsforhandlinger er en aftale nu på plads. Den skal implementeres i over 300 overenskomster. Hvis det ikke lykkes, forventes der massive strejker i Finland senere på året.

Fastfrysning af lønniveauer i et år, stigning i arbejdsløshedsforsikring og en årlig arbejdstid, der øges med 24 timer uden kompensation. Det er blot et udpluk af de tiltag, som er blevet forhandlet på plads efter en afstemning i et af Finlands største fagforbund, PAM (servicearbejderforbund).

Efter at trepartsforhandlinger brød sammen sidste år har den finske regering bestående af Centerpartiet, Det Konservative Samlingsparti og Perussuomalaiset (DF's søsterparti) truet med at indføre et loft over de kollektive aftaler. Ifølge formanden for CO Industri og forbundsformanden i Dansk Metal, Claus Jensen, er forhandlingerne blevet ført med en pistol for panden.

- De har forhandlet med en seksløber i panden. Der er blevet sagt: Hvis ikke I går med til det her, så laver vi maksimallovgivning. Hvilket vil sige, at der ingen forhandlinger bliver, siger Claus Jensen.

Regerings forslag er brud på konventioner

Det oprindelige udspil bestod af seks tiltag, som skulle implementeres ved lov, hvis ikke parterne vendte tilbage til forhandlingsbordet.

De foreslåede punkter var indgreb i den frie forhandlingsret, hvilket er i modstrid mod principperne i ILO's konventioner 87 og 98, der garanterer foreningsfrihed og retten til frit at forhandle kollektivt. Ifølge forsker i arbejde og arbejdsmarked Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet falder den nordiske model til jorden ved sådan et indgreb.  

- Der er ingen tvivl om, at det som er sket i Finland er et klart brud på arbejdsmarkedsmodellen. Det er et indgreb i modellen, som klart er i arbejdsgivernes favør. Og logikken bag frie forhandlingsmodeller falder til jorden, forklarer Laust Høgedahl.

PAM var den sidste store spiller, der manglede at acceptere aftalen. Andre forbund havde allerede accepteret den. 

Eventuelle strejker senere på året

Hvis man spørger Marko Rosqvist, forhandlingssekretær fra Industrial Union Team, Finland, har det været en sej kamp, der endnu ikke er slut:

- Denne nye aftale er selvfølgelig bedre end de tiltag, regeringen ville indføre ved lov. Men det er stadig forfærdeligt, at lønmodtagerne skal arbejde 24 timer mere om året uden betaling.

De nye tiltag skal nu forhandles på plads i cirka 300 landsdækkende overenskomster. Marko Rosqvist mener, at hvis det ikke lykkes, forventes der massive strejker til efteråret.  

 

Perussuomalaiset (DF's søsterparti) tilføjet d. 11. april 2016.