Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Metroarbejderen Aurelian Ciorpec blev snydt af italienske Cipa. Nu har han fået efterbetalt over 84.000 kroner.

Aurelian Ciorpec og hans kone Flomira-Jonela og datteren Alessia. Familien dyrker majs og holder kyllinger og får for at klare sig, når pengene ikke slår til.

Aurelian Ciorpec fra Rumænien har netop modtaget 84.400 kroner efter skat fra 3F, der har ført sag mod metrofirmaet Cipa.

Han er nu hjemme i Rumænien. Sagens afslutning og udbetaling af det, han er blevet snydt for, vækker begejstring i familien.

- Det er en stor glæde for mig. Jeg takker 3F for deres hjælp med at føre sagen, siger Aurelian Ciorpec.

Pengene betyder meget, fordi mindstelønnen i landet er godt 1.500 kroner om måneden. Hans bror, Emil Ciorpec, blev også snydt og har modtaget 73.000 kroner.

Gøre huset færdigt

Aurealian Ciorpec har ikke noget job og ville gerne tilbage og arbejde i Danmark. Lige nu er han ved at sætte hegn om sit nye hus.

- Med pengene vil jeg afslutte opførelsen af huset, og jeg vil lave et nyt køkken, fortæller han.

I alt blev det italienske firma i marts i år dømt til at betale 22 millioner kroner i bod til 3F og efterbetaling til flere hundrede arbejdere fra metrobyggeriet. Hundredvis af ansatte i Cipa blev snydt.

Da Fagbladet 3F sidste år besøgte Aurelian Ciorpec og hans kollegaer i landsbyen Micea Vodã i Rumænien, var de vendt slukøret tilbage.

- Jeg er enormt vred. De italienske chefer behandlede os som slaver. Det var slaveri i år 2014, fortalte Aurelian Ciorpec.

Største sag nogensinde

I dag håber han på at få nyt job i Danmark.

-Jeg kunne godt lide i Danmark. I Danmark betaler man godt, men vi har været ikke så heldige med disse italienerne, siger Aurelian Ciorpec.

Undervejs i sagen truede Cipa med at lukke sin danske afdeling og erklære sig konkurs, så de ansatte ikke ville få de penge, som retten havde tilkendt dem.

Men 3F Bygge, Jord og Miljø i København indgik en aftale med Cipa med hovedentreprenøren Copenhagen Metro Team som mellemmand. De første fem millioner er betalt, og resten skal falde i rater.

Sagen er den største sag om social dumping i Danmarkshistorien. Og samtidig er den usædvanlig, fordi pengene faktisk kommer til udbetaling. Mange firmaer lukker ned, når de bliver dømt for social dumping.