Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Det nye kontanthjælpsloft skærer op til 3.350 kroner hver måned hos dem, der rammes hårdest. Loftet vil ramme 34.500 børn, viser nye tal.

De kontantshjælpsmodtagere, der rammes hårdest af blå bloks kontanthjælpsloft, kan miste omkring 40.000 kroner i ydelse om året.

3.350 kroner mindre på kontoen hver måned før skat. Eller en barbering på 18 procent af den samlede ydelse. Så hårdt rammer det nye kontanthjælpsloft. Det viser helt nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

De ti procent, som vil opleve den største indtægtsnedgang, kan altså se frem til at få næsten en femtedel mindre på kontoen. Og der vil i alle tilfældene være tale om kontanthjælpsmodtagere, der er forsørgere til børn, viser tallene.

Faktisk rammer kontanthjælpsloftet, som regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative har indgået aftale om, 34.500 ude- og hjemmeboende børn under 18 år. Gennemsnitligt vil forsørgere, der rammes af loftet, miste ti procent af deres indtægt, viser tallene.

Rammer de enlige forsørgere

Tallene fra ministeriet er et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg. Og de er behæftet med betydelig usikkerhed, understreger ministeriet. Ikke desto mindre sender de et klart signal, vurderer analysechef hos AE, Jonas Schytz Juul.

- Det er ret høje tal. Faktisk vil en tredjedel miste over 2.000 kroner om måneden. Og det er enlige med børn, der rammes hårdest. Loftet rammer også hårdere end det gamle kontanthjælpsloft, siger Jonas Schytz Juul.

Det gamle kontanthjælpsloft gjaldt fra 2004 til 2011. Dengang kunne man først blive ramt af det, efter man seks måneder i træk havde modtaget kontanthjælp. Med det nye, som skal førstebehandles i Folketinget 3. februar, kan man blive ramt fra dag ét.

Jonas Schytz Juul finder det påfaldende, at man går så hårdt efter de enlige forsørgere og børn.

- Der er en stor andel, der mister en ret stor del af deres rådighedsbeløb. Det kan betyde, at de her familier får svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Måske svært ved at betale deres bolig, siger analysechefen.

3F: Vi kan ikke være det bekendt

I 3F er man rystet over tallene.

- Det her rammer børnene, specielt de enlige forsørgere. Vi så, hvordan velgørende organisationer her op til jul blev bombarderet med henvendelser – fordi der ikke er til de basale ting i de familier. Den tendens vil blive yderligere forstærket, siger den socialpolitisk ansvarlige i 3F, Ellen K. Lykkegård.

Hun fremhæver samtidigt, at kontanthjælpsreformen ifølge Beskæftigelsesministeriet kun vil skaffe 700 i job.

- Og det skal man altså stille op imod så mange tusinde familier med børn, der rammes. Det kan et velfærdssamfund som Danmark simpelthen ikke være bekendt, siger Ellen K. Lykkegård.