Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 146 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 147 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 148 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Arbejdsmiljøet i kokke- og tjenerfaget tager nogle steder så hårdt på de unge elever, at alt for mange må opgive deres drøm, viser en helt ny undersøgelse. 3F og Horesta går sammen om at ændre kursen.

Elevernes arbejdsmiljø i kokke- og tjenerfaget er for hårdt. Det vil 3F og Horesta ændre i fælles kurs.

Arbejdsdage på op til 12 timer. Skældud og chikane. Manglende tillæg, forkert løn og ingen fridage.

Arbejdsmiljøet for kokke- og tjenerelever er benhårdt, viser en ny undersøgelse, som 3F og Horesta står bag.

Fagforbundet og Arbejdsgiverforeningen har undersøgt 60 sager, som enten er blevet behandlet i de såkaldte faglige udvalg, hvor uenigheder mellem elev og praktikplads afgøres med forlig, eller i Tvistighedsnævnet, som træffer afgørelse i sagerne med en kendelse.

En gennemgang af sagerne viser, at eleverne i langt de fleste af de 60 sager henvender sig til fagforeningen, fordi de føler sig dårligt behandlet på deres læreplads.

"Det tankevækkende er, at det, der trykker eleverne og får dem til at søge hjælp, sjældent er de overenskomstmæssige forhold," fremgår det af undersøgelsen, der videre konkluderer, at ”..de føler sig dårligt behandlet og bægeret er efter en længere periode flydt over.”

Kunne ikke melde sig syg

Otte elever er blevet interviewet i undersøgelsen, og i disse samtaler kommer det tydeligt frem, at arbejdsmiljøet er meget barskt.

"Jeg havde en friweekend, men så blev jeg indkaldt alligevel til arbejde. Jeg var kommet til skade med min fod, men kom ind på arbejde i 13 timer og arbejdede med krykker. Det synes jeg ikke, var i orden. Jeg kunne ikke melde mig syg," siger en af de interviewede elever i undersøgelsen.

Det fremgår videre af undersøgelsen, at sagerne har store konsekvenser for eleverne. Afbrudte uddannelser, tab af selvtillid og psykologhjælp er bare nogle af eftervirkningerne, fremgår det af undersøgelsen.

"Jeg havde det rigtig dårligt i den uge, hvor jeg havde fri. Jeg tvivlede på, om jeg havde håndteret situationen rigtigt. Jeg kunne ikke sove, og det var tungt at bære for mig," fortæller en af eleverne.

Tager hårdt på eleverne

Bo Christensen, der er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, er overrasket.

- Sagerne tager ekstremt hårdt på eleverne. Også meget mere end vi havde regnet med. De unge bliver rodløse, har svært ved at komme videre og vælge ny retning i livet. Det tager hårdt på dem, siger Bo Christensen og tilføjer:

- Før har vi været optaget af, at eleverne skulle have et kontant beløb som kompensation. Nu er vi klar over, at vi også skal supplere med konkret handling.

Derfor har 3F i samarbejde med Horesta sat ind på flere områder: Lærestederne vil blive orienteret om retslige forhold for eleverne allerede i forbindelse med godkendelse af praktikvirksomheden. Der bliver udarbejdet et kodeks for det gode lærested, som virksomheder kan skriver under på. Faget "arbejdsmiljø" videreudvikles med særligt øje for branchekulturen. Og det eksisterende praktikvejlederkursus udvides til også at understøtte en endnu bedre omgangstone i faget.

Marianne Kragh, der er uddannelseschef i Horesta, håber tiltagene vil være med til at tiltrække flere elever til kokke- og tjenerfaget.

- Det skal være trendy at behandle elever godt, så de bliver glade for at være i branchen. Vi skal gøre os attraktive, for vi har brug for flere dygtige unge mennesker i erhvervet, siger Marianne Kragh.