Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Per Clausens højre arm og ben duer ikke, og ordene har han svært ved at finde. Trods svære mén efter en hjerneblødning spænder Norddjurs Kommune ben for en førtidspension.

I en alder af 59 var det pludselig farvel til jobbet som renovationsarbejder og over 40 år på arbejdsmarkedet for Per Clausen. Foto: Niels Aage Skovbo.

Renovationsarbejder Per Clausen på 60 år fik i september sidste år en hjerneblødning. Siden er alt gået nedad bakke.

Han er blevet dårlig til at huske, dårlig til at lære nyt, og højre arm vil ikke altid, som han vil. Det vil højre ben i øvrigt heller ikke. Han halter afsted og er ofte ude af balance. Ordene skal han lede efter. Derfor er det hustruen Gitte, der fører ordet:

- Per blev lammet i hele højre side. Han mistede helt talens brug, og han blev kørestolsbruger, fortæller Gitte Clausen.

I en alder af 59 var det pludselig farvel til jobbet som renovationsarbejder og over 40 år på arbejdsmarkedet.

Trak i nødbremsen

På hjemmefronten er familielivet ændret radikalt, og der er revet godt og grundigt op i økonomien.

For efter blot 22 uger ville Norddjurs Kommune stoppe sygedagpengene. På det tidspunkt var Per Clausen lige akkurat udskrevet fra genoptræning på Hammel Neurocenter. Han havde ikke været til en eneste samtale med kommunen.

- Det er simpelthen ikke rimeligt, at en borger, der er ramt så hårdt som Per Clausen, allerede i løbet af 22 uger går fra en god fuldtidsløn til en ressourceforløbsydelse på 14.416 kroner. Han er forsørger til en datter på 16 år, siger Kirsten Pagers, der er socialrådgiver i 3F Norddjurs.

Per Clausen ankede kommunens afgørelse og trak så i nødbremsen: En ansøgning om førtidspension på det foreliggende grundlag. Det betyder, at en sag afgøres ud fra de oplysninger, kommunen allerede har om borgeren. Jobcentret forlængede sygedagpengene, indtil der lå en afgørelse.

Hans arbejdsevne er lig nul

31. august kom afslaget på førtidspension. Per Clausen er nu fortsat på sygedagpenge, fordi der er udleveret en udtalelse fra hans læge og fra et træningscenter til Jobcentret. Nu skal hans arbejdsevne afklares.

Hans egen læge skriver: “For mig at se, er det ikke muligt at forestille sig, at han kan komme tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg må anse hans erhvervsevne som 0”. Samme vurdering kommer fra hans fysioterapeut.

- Helbred og alder taget i betragtning finder jeg det utrolig uværdigt og uetisk, at Jobcentret ikke har mulighed for at tilkende Per Clausen førtidspension, uden at han skal i arbejdspraktik først. Det er spild af ressourcer, siger socialrådgiver Kirsten Pagers.