Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Knap 50.000 kontanthjælpsmodtagere er ramt af 225-timers reglen, men der er langt fra job til dem alle. Det viser en ny analyse fra Cevea. 3F vil have ændret reglerne.

En ny analyse fra Cevea viser, at de 48.777 jobparate kontanthjælpsmodtagere, der er blevet varslet, at de er omfattet af 225-timers reglen, lige nu kan finde 317 deltidsjobs på de danske jobportaler.

Kontanthjælpsmodtagere skal arbejde minimum 225 timer om året for at kunne opnå den fulde kontanthjælpsydelse. Sådan er kravene ifølge den nye 225-timers regel

Men størstedelen af de borgere har ikke en reel mulighed for at opfylde kravet. Det viser en ny analyse fra tænketanken Cevea

Analysen viser, at de 48.777 jobparate kontanthjælpsmodtagere, der er blevet varslet, at de er omfattet af 225-timers reglen, lige nu kan finde 317 deltidsjob på de danske jobportaler.

- Det er sådan set fint nok, at vi forsøger at give dem på kontanthjælp, der ikke kan få et regulært arbejde, noget arbejde. Der skal også bare være en rimelig chance for, at de kan finde det, vi beder dem om, siger Kasper Fogh, politisk chef hos Cevea. 

Minimal efterspørgsel

Formålet med 225-timers reglen er at få flere jobparate kontanthjælpsmodtagere ud på arbejdsmarkedet. 

I den nye analyse har Cevea gennemgået jobportalerne Jobindex, Jobnet og Jobzonen. Her har de kigget på deltidsjobs på ti eller færre timer ugentligt, og jobs, der ikke er målrettet studerende eller andre særlige grupper som efterlønnere, og de er nået frem til, at der i øjeblikket er 317 småjob. 

- Der findes nok mange flere deltidsjob end de 317, men det er også typisk stillinger, der bliver besat af unge og studerende. Vores gennemgang viser, at de danske arbejdsgivere ikke har ret stor efterspørgsel på den her type af jobs. Ellers ville der nok være slået flere op, siger Kasper Fogh, som understreger, at Ceveas analyse ikke er et præcist tal for hvor mange småjob, der findes, da det ikke er muligt at skabe et samlet overblik over antallet af deltidsstillinger til kontanthjælpsmodtagerne.

- Men det er en meget god indikation på, om det her arbejdsmarked for småjobs kan tage imod næsten 50.000 nye kontanthjælpsmodtagere. Og det tror vi ikke, det kan, siger han.

Reglerne skal ændres

3F vil have ændret 225-timers reglen. Det siger Ellen K. Lykkegård, der er socialpolitisk ansvarlig i 3F.    

- 225-timers reglen er urimelig. Og det må ikke være et mål i sig selv at have et ”optjeningssystem”, hvor man skaffer sig et bestemt antal timer og ender tilbage i systemet. Det er der ingen logik i, siger hun. 

- I stedet for at jagte kontanthjælpsmodtagerne må målet være at afsætte de relevante ressourcer, både social-, sundheds- og beskæftigelsesfagligt, der bringer folk i kontanthjælpssystemet i job, uddannelse eller i varigt socialt tiltag.    

- Regeringen må konstatere, at når reglerne ikke virker, så må de kigge på dem igen, siger Ellen K. Lykkegård. 

Virksomheder vil gerne deltidsansætte

Både Kasper Fogh og Ellen K. Lykkegård ønsker regeringens svar på, hvor kontanthjælpsmodtagerne skal gå hen for at finde alle de småjob, som regeringens 2025-plan forudsætter, er tilgængelige. 

Beskæftigelsesordfører for Venstre Hans Andersen påpeger, at 100.000 mennesker i 2.kvartal 2016 arbejdede mellem én og 14 timer om ugen.

- Det vidner om, at det også er meningsfuldt for virksomhederne at ansætte mennesker i småjob. Og der kan desuden være mange små job, der ikke bliver slået op, fordi der tidligere simpelthen ikke har været incitament til at søge dem. Det får man nu med kontanthjælpsloftet, skriver Hans Andersen til Fagbladet 3F.