Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Borgere i nordsjællandske og midtjyske kommuner har de bedste levevilkår i Danmark, viser ny opgørelse.

Der er stor forskel på graden af velfærd og levevilkår i de danske kommuner. Bedst går det i Midtjylland og i kommunerne nord og vest for København. Det viser en analyse lavet af Kaas og Mulvad for Fagbladet 3F. Analysen er lavet ud fra 24 parametre inden for blandt andet økonomi, sundhed, arbejdspladser og muligheder for uddannelse.

Se hele Danmarkskortet her, og tjek din egen kommune.

Hele otte ud af ti kommuner med de bedste levevilkår er placeret på Sjælland.

- Hovedstadsområdet klarer sig godt. Her er der mange kvalifikationer, og det er der, hvor mange flytter hen for at få job, siger arbejdsmarkedsforsker fra RUC, Bent Greve.

Han forklarer, at der også er mange jyske kommuner, som har formået at fastholde en vis grad af produktion og omdanne de dele af industrien, hvor det går mindre godt, til anden produktion.

Midtjysk guldkyst

Næsthøjest på listen finder man Skanderborg Kommune. Her er få langtidsledige og en solid fremgang i antallet af arbejdspladser.

- Skanderborg-området er det, man kalder Danmarks guldkyst. Det er tæt på motorvejen, og der er store stabile virksomheder med masser af job. For eksempel Kamstrup, Pressalit og Dynaudio, siger Kaj Skov Rasmussen, næstformand i 3F Søhøjlandet.

Også i Holstebro går det godt. Kommunen ligger i området, der for år tilbage blev kaldt "den rådne banan", men er i dag kravlet op blandt de kommuner, der klarer sig bedst. Flemming Sørensen, formand i 3F Holstebro, peger på kombinationen af, at der bliver gjort meget for at tiltrække erhvervslivet, og at uddannelsesområdet bliver prioriteret.

- Kommunen er blevet hurtigere til at behandle tilladelser til for eksempel bygge- og industrivirksomheder, siger han.

Ledige på Lolland

Lolland er den kommune, der relativt set klarer sig dårligst. Her er blandt andet en stor gruppe ledige, forklarer Jørgen Erik Kozak Nielsen, formand for 3F Midtlolland.

- Det, vi især mangler, er arbejdspladser. I 3F Lolland har vi cirka 500-600 specialarbejdere uden arbejde og over 1.000 kontanthjælpsmodtagere, siger han.

Han peger på, at der dog også er lyspunkter, og at der blandt andet bliver satset offensivt på at omskole ledige til at kunne varetage nye jobfunktioner. Netop manglen på uddannelse er et stort problem hos Kalundborg Kommune, som også placeres lavt på opgørelsen.

- På hele uddannelsesområdet hænger vi bagefter. Det er 26,9 procent af de elever, der går ud af 9. klasse, der ikke består dansk- og matematikeksamen, siger Tove Karlsen, næstformand i 3F Kalundborg.