Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Trods regelbrud for 1,4 millioner kroner i 2015 forsvinder den omstridte storkøreskole DEKRA nu væk fra Undervisningsministeriets skærpede tilsyn.

I 2015 er der blevet registreret 10 sager vedrørende DEKRA. Flest små, men også store. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vil dog fjerne virksomheden fra et skærpet opsyn. Foto: Free

På trods af uberettiget tilskud for 1,4 millioner kroner og ni andre mere eller mindre kritiske sager alene i 2015 er den private køreskole DEKRA fjernet fra ministeries sorte liste.

I 2011 og 2012 blev den private storkøreskole DEKRA tvunget til at betale 8,3 millioner kroner i uberettiget statstilskud tilbage. DEKRA havde systematisk overtrådt AMU-reglerne og blev også frataget retten til at udbyde visse AMU-kurser.

DEKRA var en af flere private kursusudbydere, der i de år fandt en lidt for kreativ vej til de millioner af kroner, AMU-systemet yder i tilskud. DEKRA kom derfor under Undervisningsministeriets skærpede tilsyn.

Alene i 2015 er der blevet registreret 10 sager vedrørende DEKRA. Flest små, men også store, fremgår det af et notat fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Én af sagerne vedrører 1,4 millioner kroner, som DEKRA uberettiget fik i tilskud til køretekniske kurser. DEKRA høstede ekstra penge, fordi man inkluderede den tid, det tager at køre kursister i bus mellem Ishøj og et køreteknisk anlæg på Fyn. Og den går ikke, har styrelsen afgjort.

Henviser til ny ledelse

Alligevel konkluderer styrelsen i det samme notat, at DEKRA ikke længere bør være på den sorte liste.

- Der er et klart øget fokus på overholdelse af gældende regler sammenlignet med tidligere, skriver styrelsen blandt andet i sin begrundelse. Man henviser for eksempel også til ny ledelse:

- Den nye ledelse [har] klart tilkendegivet over for styrelsen, at TUC DEKRA ikke accepterer regelovertrædelser, skriver styrelsen.

Det vækker imidlertid opsigt, at det skærpede tilsyn med DEKRA skal skrottes.

- Når jeg læser notatet, kan jeg da godt undre mig over, hvorfor et skærpet tilsyn ikke længere er relevant. Når man ser, hvilke sager der ellers har tiltrukket sig tilsynets opmærksomhed, så synes jeg, at argumentationen er uklar og ret løs i det. Så jeg bliver ikke så meget klogere på, hvor, tilsynet mener, rammerne for god opførsel er. Men de er da åbenbart noget bredere, end det vi har set hidtil, lyder det fra Torben Pedersen, direktør hos AMU Vest.

Fraværende på efteruddannelse

I 2015 har styrelsen også konstateret et stort uddannelsesefterslæb blandt underviserne hos DEKRA. Fire ud af fem af faglærerne ansat før 2014 havde endnu ikke påbegyndt relevant efteruddannelse, fremgår det af notatet.

Mogens Jørgensen, der er direktør på AMU Syd, er dybt forundret:

- Det undrer mig især, at de får lov til at være totalt fraværende på området for efteruddannelse. Vi andre bliver truet med bål og brand, hvis vi ikke sender vores lærere på den rette efteruddannelse. Det gør vi jo så og bakker op om det. Men det ser underligt ud, at DEKRA ikke skal opfylde de samme betingelser, siger Mogens Jørgensen.

Administrerende direktør hos DEKRA, Peter Laursen, vil ikke kommentere kritikken fra de øvrige AMU-centre. Han henviser til styrelsen.

- Vi arbejder løbende både internt og i samarbejde med styrelsen med at sikre, at utilsigtede fejl ikke sker fremover, herunder via vores Internal Audit funktion (intern revision, red.), skriver Peter Laursen i en mail til Fagbladet 3F.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet vil ikke gå ind i kritikken, men henviser til notatet.