Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Små danske håndværkere giver op i ulige konkurrence til udenlandske firmaer, der snyder med skat, lønninger og sikkerheden på arbejdspladsen.

Danske håndværksmestre som Lars Toft, Filip la Cour og Balder Johansen frygter for deres fremtid. De kan ikke konkurrere med firmaer, der presser lønnen, glemmer arbejdsmiljøloven og ikke betaler skat. Derfor efterlyser de handling fra regeringen, så

Når udenlandske firmaer lader være at betale skat, hyrer håndværkere til sulteløn eller lader sikkerheden halte på arbejdspladsen, så rammer det også de danske firmaer.

Ifølge flere håndværksmestre med egne firmaer, er der for tiden en tydelig tendens på de danske byggepladser:

Sikkerheden bliver værre og værre, lønnen bliver mindre, timerne flere og konkurrenterne smyger sig uden om det danske system så meget, de kan.

- Det er dybt bekymrende, hvad vi ser ude på byggepladserne i de her år. Vi har lige anmeldt en virksomhed til Arbejdstilsynet, fordi der kravlede en mand rundt på et tag, som ikke havde anden sikring end et reb, han havde bundet rundt om sig selv og en skorsten, fortæller Balder Johansen, daglig leder for byggefirmaet Logik & Co.

De anmelder løbende firmaer for brud på arbejdsmiljøloven, men kun når det er rigtig slemt.

- Hvis vi kan se, at nogen kan falde ned og dø på en byggeplads, så anmelder vi det. For tænk nu, hvis vi lod være, og der så døde en håndværker dagen efter? Det kan vi ikke have siddende på os.

Må fyre ansatte i ulige konkurrenceÅrsagen er især udenlandske firmaer, der er desperate efter at vinde opgaver og derfor hugger en hæl og klipper en tå, både i forhold til sikkerheden, men også når det kommer til lønninger og skattesedler.

- Hos os koster en håndværker det, han koster. Det er mesterpris. Vi dumper ikke priserne. Og det var der respekt for tidligere. Men vi kan se, at vi taber terræn, og mange gange bliver vi slet ikke spurgt mere, fordi vi bliver set som for dyre, fortæller Balder Johansen.

Det har konsekvenser for Logik & Co. For et par år siden havde firmaet 60 ansatte. I dag er tallet nede på 40.

 

Overvejer selv at hyre billige østarbejdereKonkurrencen er blevet så hård, at det ikke kun er udenlandske, men også danske firmaer, der er begyndt at dumpe lønningerne.

- Jeg hører om flere og flere mestre, der hyrer udenlandsk arbejdskraft, og nogle af dem til væsentligt lavere lønninger end vi betaler danskerne. Og så taber jeg jo til sidst, fortæller Filip la Cour, der er medejer af Andersen og la Cour ApS i Hillerød.

Hans kolleger fortæller om, hvordan østarbejderne gerne "er der fra 7 til 17 mandag til lørdag", og den unfair konkurrence har sat tankerne i gang hos Filip la Cour.

- Jeg har da tænkt: Hvorfor skal vi være de eneste, der er regelryttere, når de andre er pisseligeglade? Men skal jeg ud og hyre østarbejdere, så bliver det sgu på lige vilkår med danskerne, for jeg vil ikke have sådan et stempel på mit navn, fortæller han.

I stedet overvejer Filip la Cour, om han skal opgive kampen og sit firma, fordi konkurrencen er så ulige.

Håndværker: Kom nu ind i kampen, regering!Og problemerne begrænser sig ikke til hovedstaden. Lars Toft er femte generations tækker i Sønderborg, men oplever for tiden at blive voldsomt underbudt af et litauisk firma:

- Vi bød begge to på en lade på 600 kvadratmeter, men de kan lave det 300.000 kroner billigere, end vi kan, selv om vi får vores materialer fra det samme sted. Så det er lønnen, det er galt med, for jeg kan ikke aflønne mine tækkemænd til 90 kroner i timen.

For et års tid siden blev det litauiske firma kontrolleret af SKAT, som fandt så mange uoverensstemmelser, at firmaet blev lukket.

Siden er de litauiske tækkere dog startet op igen, og Lars Toft sukker efter endnu mere kontrol fra SKAT, Arbejdstilsynet og politiet.

Derfor ærgrer han sig over, at pengene til indsatsen ser ud til at forsvinde fra 2018, når finansieringen af de seneste fire års kamp mod social dumping fra myndighederne udløber.

Dansk Håndværk: Det går den gale vejIfølge direktør for Dansk Håndværk, Morten Frihagen, så står de tre mestre ikke alene. Hans medlemmer oplever det samme over hele landet.

 - Vi ser jo, at der bliver givet nogle meget urealistiske tilbud, hvis man skal overholde sine forpligtelser til skat og overenskomster, siger Morten Frihagen, der repræsenterer flere af landets små og mindre håndværksvirksomheder.

- Udenlandsk arbejdskraft er kommet for at blive, og de skal være velkomne, så længe de konkurrerer på lige vilkår. Men det er bestemt ikke vores indtryk, at det er blevet bedre. Og det er især de små og mindre virksomheder, som konkurrerer direkte med de udenlandske firmaer, der bliver ramt og må lukke, siger han.