Statsministeren mistede sin mor til asbestrelateret kræft og har selv været udsat for det livsfarlige materiale. Det er arbejdsgivernes ansvar at beskytte mod asbest, fastslår hun.
Der er asbest i godt en tredjedel af alle bygninger i Danmark, og over 300 danskere dør hvert år af asbestrelaterede kræftsygdomme.
Det er flere, end der dør i trafikken.

Derfor står asbest højt på den politiske dagsorden. Det understreger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Fagbladet 3F.
- Der er stadigvæk meget asbest i Danmark, og det gemmer sig. Du kan arbejde i byggeriet og tro, at du bare skal renovere et tag eller en bygning, og pludselig vælter asbesten frem. Så det er noget, som vi skal blive ved med at have en meget, meget stor opmærksomhed omkring, siger hun.
- Det er grundlæggende forkert og uretfærdigt, at folk skal blive syge eller betale den allerhøjeste pris på grund af deres arbejde, eller fordi de er blevet udsat for asbest i deres opvækst, uddyber statsministeren.
I interviewet med Fagbladet 3F fortæller Mette Frederiksen for første gang, hvordan hendes mor, Anette Frederiksen, som voksede op i Øgadekvarteret i Aalborg tæt på Dansk Eternit Fabrik, døde af en asbestrelateret kræftsygdom.
Mette Frederiksen er selv registreret i en asbestprotokol, efter hun i november 2018 besøgte nogle VVS’ere i en kælder på Amager, hvor der viste sig at være asbest.
Hun er dog ikke bekymret for sit eget helbred.
LÆS OGSÅ: Få virksomheder har afleveret en asbestprotokol til Arbejdstilsynet
- Nej. Jeg er meget mere bekymret for dem, der går på arbejde og skal renovere eller rive noget ned og udsættes for asbest, hvis de ikke er ordentlig beskyttet, siger hun.
- Det er også i det lys, at vi lige har lavet den vel nok bredeste og største arbejdsmiljøaftale nogensinde, som asbest er en del af. Både i forhold til tilsyn med asbestarbejde og en autorisationsordning for de firmaer, som arbejder med asbest, siger statsministeren.
LÆS OGSÅ: Ny arbejdsmiljøaftale: Samlet folketing vil stramme tilsynet med asbestarbejde
Ud over de politiske tiltag mener hun, at oplysning og forebyggelse er helt afgørende i kampen mod asbest.

- Det er arbejdsgivernes ansvar at sørge for, at sikkerheden er i orden, når man arbejder med asbest. Men vi kan se, at det engang imellem stadig kikser, og der ikke bliver passet ordentligt på folk. Det er ikke rimeligt. Men der kan også være nogle, som går på arbejde og tænker “nårh ja”, og at det er lidt ligegyldigt med asbest. Der må man lige hanke op i sig selv, siger Mette Frederiksen.
- Du kan ikke mærke det med det samme og reagere, hvis du er i nærheden af asbest. Og problemet med asbest og følgesygdommene er, at de tager 20-40 år om at udvikle sig. Det har den udfordring, at man tænker, at alt sikkert er fint, siger hun.