I Sverige vanker der store bøder til arbejdsgivere, der ikke har styr på arbejde med asbest.
Både i Danmark og i Sverige er det et krav, at alle, der arbejder indvendigt med nedrivning af asbestholdige materialer, skal være uddannet til det.
Bliver en medarbejder i Danmark snuppet i at arbejde med asbest uden at være uddannet til det, udløser det som udgangspunkt kun et strakspåbud fra Arbejdstilsynet til arbejdsgiveren.
Det står i kontrast til forholdene på den anden side af Øresund, hvor der er kontant afregning.
- En arbejdsgiver skal betale en bøde på 50.000 svensker kroner for hver medarbejder, der arbejder med asbest og ikke har et gyldigt uddannelsesbevis, siger Gustaf Bäck, sagkyndig i asbest og sagsbehandler hos det svenske arbejdstilsyn, Arbetsmiljöverket, til Fagbladet 3F.
LÆS OGSÅ: Meget arbejde med asbest sker uden Arbejdstilsynets kontrol
Ni administrative bøder i Danmark
Fra 1. januar 2016 til 18. august 2022 har Arbejdstilsynet i Danmark ni gange udstedt en bøde i en asbestsag.
Tilsynet har givet Fagbladet 3F aktindsigt i otte bøder til virksomheder samt afvist aktindsigt i én bøde til en person.
Arbejdstilsynets administrative bøder til virksomheder er på mellem 20.000 og 51.900 kroner, viser aktindsigten.
LÆS OGSÅ: Slipper for straf: Kommune lod håndværkere arbejde i livsfarligt støv
(Artiklen fortsætter under grafikken)

110 bøder i Sverige
Til sammenligning har det svenske arbejdstilsyn fra 2017-2021 givet 110 bøder.
Har en virksomhed ikke anmeldt og fået tilladelse til nedrivning af asbest af Arbetsmiljöverket, skal der også betales.
- Det koster en bøde på mindst 40.000 og maksimalt 400.000 svenske kroner. Det præcise beløber afhænger af, hvor mange medarbejdere der er virksomheden, siger Gustaf Bäck, Arbetsmiljöverket.
LÆS OGSÅ: Undervisere slår alarm: Lærlinge bliver udsat for asbest
Seniorforsker: Bør skele til Sverige
Hvert år dør over 300 danskere af asbestrelaterede kræftsygdomme. Det er flere, end der dør i trafikken. Og mens det i lande som Sverige, Norge og Finland er lykkedes at knække kurven, er der i Danmark et stigende antal personer, der får lungehindekræft på grund af asbest.
Danmark har nordisk rekord i lungehindekræft, og ifølge Kræftens Bekæmpelse er risikoen for at få den uhelbredelige sygdom over 2,5 gange større i Danmark end i Sverige.
Seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse Johnni Hansen mener, at asbestreglerne i Danmark i det store hele er gode nok, hvis de bare blev overholdt. Til gengæld mener han, at kontrollen med reglerne og sanktionerne herhjemme for ikke at overholde reglerne på asbestområdet er “latterlige” i forhold til, hvad håndværkere, der arbejder med asbest, risikerer at blive udsat for.
- Når for eksempel svenskerne har haft held med at knække kræftkurven og slår hårdt ned på ulovligt asbestarbejde med store bøder, burde man måske skele lidt til dem, siger Johnni Hansen til Fagbladet 3F.