Hverken SF, De konservative eller Danmarksdemokraterne vil garantere vælgerne, at de ved lov vil rulle store bededag tilbage som en helligdag, hvis de kommer til magten.
Tirsdag tredjebehandler Folketinget SVM-regeringens forslag om at afskaffe store bededag.
Her forventes et flertal at stemme for et permanent farvel til helligdagen, og dermed kan slaget om store bededag se ud til at være tabt. For altid.
Trods højlydt kritik fra De konservative, Danmarksdemokraterne og SF, der har kritiseret regeringen for hverken at involvere fagbevægelsen eller arbejdsgiverne og et hovedløst angreb på “Den danske model”, vil ingen af de tre oppositionspartier love, at de vil genindføre store bededag, hvis de får mulighed for det efter det næste valg til Folketinget.
- Det er umuligt at sige. Vi har ikke gjort op endnu, hvad vi går til valg på om tre år, siger beskæftigelses- og arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge (SF).
LÆS OGSÅ: Fagbladet 3F forklarer: Derfor er der ballade om store bededag
- Vi prioriterer frihed, fritid og et samfund, hvor vi får mere ro. Men når regeringen ser stort på trepartsaftaler og hugger en fridag uden at inddrage arbejdsmarkedets parter, skal vi – hvis vi en dag får chancen – ikke bare gøre det samme og genindføre store bededag, siger han.
Hvis store bededag en dag igen skal stå som en hellig- og fridag i kalenderen, skal arbejdsmarkedets parter i hvert fald inddrages, mener Karsten Hønge.
- Det kan være, at fagbevægelsen har andre ønsker til fridage. Det konkrete indhold må være op til trepartsaftalerne, siger han.
ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER PODCASTEN
Fra De konservative vil der lyde “et stort rungende nej” ved tirsdagens afstemning i Folketinget. Det oplyser partiets beskæftigelsesordfører, Helle Bonnesen, til Fagbladet 3F.
Hun vil dog heller ikke love vælgerne at tilbagerulle afskaffelsen af store bededag, hvis partiet på et tidspunkt kommer i regering.
- Det kan jeg hverken sige ja eller nej til. Det vil være at gamble med fremtiden, siger Helle Bonnesen.
LÆS OGSÅ: Top-økonomer om store bededag: Stor risiko for, at Finansministerier tager fejl
Tvivl om økonomien
Hun fremhæver, at hele det økonomiske grundlag for afskaffelsen af store bededag er stærkt tvivlsom.
- Det er svært at drage nogle konklusioner, når vi ikke kender konsekvenserne endnu. Det kan være, at fagbevægelsen til sin tid har forhandlet sig frem til nogle andre fridage, eller vi får en ny økonomisk viden om, hvad afskaffelsen af store bededag har betydet. Så jeg vil ikke udelukke noget endnu, siger hun.
Samme melding lyder fra Danmarksdemokraterne.
- Vi mener ikke, at store bededag skal afskaffes. Men vi har endnu ikke taget stilling til, om vi vil arbejde for at genindføre den, siger partiets beskæftigelsesordfører, Charlotte Munch.
Holdningen er anderledes klar hos Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Alternativet og Enhedslisten. De fire partier vil ifølge dr.dk alle godt garantere, at store bededag bliver en helligdag igen, hvis magten tipper, og det bliver muligt.