Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Med en demonstration ved Københavns Hovedbanegård fredag indledte 3F København konflikt mod Tivoli Food Hall, hvor 14 ud af 18 stader ikke har overenskomst.

Musikken var høj, og budskabet klart, da 3F København fredag demonstrerede på pladsen foran indgangen til Københavns Hovedbanegård:

“Bevar Tivoli – Fair forhold er god konkurrence” stod der på et banner på siden af en lastbil.

- Vi er på gaden for at fortælle turister og folk, der kommer ind til København, hvor de kan spise og få noget at drikke med god samvittighed. Og hvilke stader i Tivoli Food Hall, der ikke har en overenskomst, sagde formand John Ekebjærg-Jakobsen, 3F København.

Ud af de 18 stader i Tivoli Food Hall på den anden side af Bernstorffsgade er det i dag kun Espresso House, Lobster Schack og Letz Sushi, som har overenskomst, mens Sticks´N´Sushi er i dialog om at få en. Resten har ikke.

Årelang konflikt

Stedet for demonstrationen var ikke tilfældigt. Når der var rødt lys i fodgængerfeltet over mod Tivoli, var der god mulighed for at tale med de forbipasserende.

Konflikten med Tivoli Food Hall strækker sig tilbage til 2018, hvor 3F også forsøgte at få en overenskomst på plads. I september sidste år måtte 3F København og brancheforeningen Horesta dog opgive at lande en aftale mellem de ansatte og stadeholderne i Tivoli Food Hall i København, og forhandlingerne brød sammen.

- Tivoli er en god arbejdsplads, men jeg er træt af hele sagen og af, at Tivoli finder sig i, at en stor del af stadeholderne underbyder Tivolis egne barer og restauranter. Det går ud over de unge mennesker, der er ansat i de stader i Tivoli Food Hall, der ikke har overenskomst. De bliver ikke behandlet ordentligt, sagde John Ekebjærg-Jakobsen.

Vil have arbejdsgivere til forhandlingsbordet

Han henviste til, at alle virksomheder i forlystelsesparken – på nær de 14 stader i Tivoli Food Hall – fungerer under ordnede forhold, hvor de ansatte blandt andet har ret til tillæg for over- og weekendarbejde, arbejdsmarkedspension og skemalagte vagtplaner.

- Ved at gå stille og roligt frem nu håber vi, at vi også kan få pengemændene bag staderne til at tænke sig om en ekstra gang og tegne en overenskomst. Ellers overvejer vi at lave en sympatikonflikt. Det vil for eksempel betyde, at der ikke vil blive gjort rent på fællesarealerne i Tivoli Food Hall, og at der ikke kommer en håndværker eller VVS’er og fikser problemet, hvis en køkkenvask stopper til, sagde John Ekebjærg-Jakobsen.


FOTO: Linda Johansen

Formanden for Havnearbejdernes Klub af 1980, Per Hasager, var blandt de fremmødte, der luftede de røde faner i støvregnen i protest mod forholdene for de ansatte i Tivoli Food Hall.

- Hvis først der er et område, som kan slippe afsted med ikke at have en overenskomst, spreder det sig til det næste. Det er en fælles kamp, sagde han. 

Taget godt imod

Michelle Frese fra Malerforbundet var også mødt op for at støtte demonstrationen.

- Sammenhold gør os stærkere, sagde hun.

Esther Metzon fra 3F Københavns bestyrelse havde travlt med at dele pjecer og bolsjer ud.

- Folk tager godt imod os. Det er en god sag. Jeg ville heller ikke, at min datter arbejdede for 100 kroner i timen i Tivoli Food Hall, når hun ved at gå to skridt ind i selve Tivoli kunne arbejde under ordnede forhold, sagde Esther Metzon.

Efter planen vil der være demonstrationer ved indgangen til Københavns Hovedbanegård hver fredag frem til, at Tivoli lukker ned 23. februar. Og 3F København håber, at der er fundet en løsning på konflikten inden, at Tivoli indleder sommersæsonen 2. april.