Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Løsarbejdere og vikarer falder mellem to stole, når de bliver syge og nægtes sygedagpenge. For to år siden lovede forligskredsen bag sygedagpengereformen at tage problemet op – men intet er sket.

Jan Clifford Hansen og Michael Knudsen var i 2018 i Folketinget og fortælle om problemet for vikarer og løsarbejdere. To år efter er problemet her endnu.
Arkiv Henrik Bjerregrav

På Aarhus Havn arbejder omkring 100 løsarbejdere, som krydser fingre for, at de ikke bliver alvorligt syge eller kommer til skade. For så er der stor risiko for, at de får et blankt nej til sygedagpenge.

Det oplevede havnearbejder Michael Knudsen for over to år siden, da han meldte sig syg hos kommunen med en dårlig skulder.

Michael Knudsen og hans kollega Jan Clifford Hansen, 3F og FOA var i januar 2018 i Folketinget og fortælle Beskæftigelsesudvalget, hvordan løstansatte og vikarer risikerer at stå helt uden løn, hvis uheldet er ude, og de bliver syge.

Hér to år efter har 3F og FOA igen været i Folketinget og gøre opmærksom på samme problem. For det er ikke løst endnu, selvom blandt andre Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti lovede at tage det op.

- Jeg har det temmelig anstrengt med, at der ikke er sket noget som helst. I 2018 løb politikerne jo 100 meter løb ned ad gangen for sikre os, at de ville løse problemet, siger a-kasseleder i 3F Transport, Logistik og Byg Aarhus, Klaus Jensen.

Men så kom valget

Hos Dansk Folkeparti siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, at problemet i sin tid blev taget op med den daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)

- Vi var i gang med at finde ud af, hvordan vi kunne lave en ordning. Så kom valget, og så faldt det hele lidt til jorden. Den sygedagpengekreds, vi har, skal mødes igen, og så skal vi have taget problemet op igen – for der er et problem, siger Bent Bøgsted.

Problemet rammer personer, som netop er ophørt med et givent arbejde og samtidig med sikkerhed ved, at de skal starte med det samme arbejde kort tid efter. Det kan være sosuassistenter, der tager vikarvagter i plejen. Eller havnearbejdere, som er løstansatte. Pt. arbejder hvad der svarer til 23.000 fuldtidspersoner i vikarbranchen.

For at få ret til sygedagpenge skal løsarbejdere og vikarer melde sig ledige nærmest i det sekund, de tager hjem fra arbejde – uagtet at de ved, at de skal på arbejde igen måske tre dage senere. I hvert fald hvis de vil være sikre på at få sygedagpenge, hvis de bliver syge eller kommer til skade dagen efter. For er de ikke tilmeldt som ledige, når de sygemelder sig, har de nemlig ikke ret til sygepenge.

Det er der bare næsten ingen, der gør, da de reelt ikke betragter sig som ledige. Og så er konsekvensen, at de ikke kan få en krone, hvis de bliver syge.

Særligt krav for løsarbejdere

FOA og 3F foreslår, at der indføres et særligt beskæftigelseskrav for vikarer og løsarbejdere, så de kommer uden om de formelle regler, der i dag hindrer dem i sygedagpenge.

Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen fra Socialdemokratiet mener, at det er de lange sygemeldinger forårsaget af sygdom eller arbejdsskader, der er udfordringen.

- Derfor skal vi også tage den op igen og se, om vi kan gøre noget. Jeg vil gå til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) med det. Jeg kan ikke vide, om vi kan, men vi skal i hvert fald kigge på nogle løsningsmuligheder, og jeg vil dykke ned i de forslag, 3F og FOA er kommet med, siger Leif Lahn Jensen.

Fylder stadigt mere

Hos Enhedslisten appellerer arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb til, at der kommer en løsning snarest. Hun mener ikke, at det kræver omfattende lovændringer.

- Men det er i den grad et problem. Særligt fordi vikar- og løsarbejde fylder en stigende del af vores arbejdsmarked, siger hun.

Fra 2009 til 2018 har der været en vækst i beskæftigelsen i vikarbranchen på 65,9 procent målt i fuldtidsbeskæftigede, viser tal fra DI.

I Aarhus håber Klaus Jensen, at der vil ske noget, efter der er kommet et andet flertal i Folketinget,

- Men det er ingen undskyldning for, at der ikke er sket noget i mellemtiden. Vi skal have en klar lovgivning, siger Klaus Jensen.