Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Region Midtjylland har besluttet at droppe det planlagte udbud af landets største hospitalsvaskeri, Midtvask i Aarhus. I stedet bygges helt nye lokaler til vaskeriet i Skejby.

Efter års uvished kan vaskerimedarbejderne på Midtvask nu ånde lettet op: Udbuddet droppes, og i stedet bygges et helt nyt hospitalsvaskeri i Skejby.
Arkiv Henrik Bjerregrav

Champagnepropperne poppede og flagene vajede, da de 130 ansatte på Midtvask i Aarhus forleden fik at vide, at deres arbejdsplads er reddet:

Et næsten enstemmigt regionsråd har nemlig besluttet at aflyse det planlagte udbud af landets største hospitalsvaskeri, der vasker tøj og linned til alle hospitalerne i regionen.

- Jeg har altid troet på, at fornuften ville sejre til sidst. For hvem ville dog kunne finde på at udbyde en arbejdsplads, der sidste år blev kåret som årets bedste, lyder det fra vaskeriassistenternes tillidsrepræsentant, Erik Silvester, med henvisning til, at Midtvask af 3F blev kåret som Årets Arbejdsplads sidste år.

Der bygges nyt

Det var det tidligere regionsråd i Region Midtjylland, der oprindeligt havde besluttet at udbyde det offentlige hospitalsvaskeri med henblik på at få en billigere løsning.

Men efter års uvished kan vaskerimedarbejderne nu ånde lettet op: Udbuddet droppes, og i stedet bygges et helt nyt hospitalsvaskeri på Aarhus Universitetshospital Skejby.

Her skal vaskeriet flytte ind om to-tre år, og i den mellemliggende periode bibeholdes det nuværende Midtvask som en del af Kommunehospitalet i Aarhus.

Rasmus Foged fra Alternativet repræsenterer det store flertal i regionsrådet, der stemte for at aflyse udbuddet:

- Jeg har hele tiden haft den holdning, at vi skulle droppe udbuddet. Vi bruger for det første utroligt mange ressourcer på at lave selve udbuddet. For det andet giver det ikke nødvendigvis en bedre, samlet løsning. Ofte ender det bare med, at leverandørerne må presse medarbejderne hårdere for at få prisen ned, siger regionsmedlem Rasmus Foged.

En bred politisk og økonomisk vurdering

Frem til det sidste pressede DI ellers på for at få beslutningen om et udbud igennem.

I et brev 12. september til samtlige regionsrådsmedlemmer skrev DI’s branchedirektør Jakob Scharff blandt andet:

“Investering i et nyt offentligt vaskeri vil […] i praksis sætte konkurrencen om vaskeriopgaven ud af kraft, idet regionen bliver bundet til én driftsoperatør. Regionen vil således i en lang periode fremover ikke få gavn af den løbende innovation og udvikling, der sker i markedet. Det vil tillige lægge beslag på en ikke uvæsentlig del af regionens anlægsramme, der ellers kunne være brugt til investering i sundhed.”

Rasmus Foged er glad for, at et så stort flertal i regionsrådet alligevel står bag beslutningen.

- Det vidner om, at det ikke er en ideologisk beslutning, der er blevet taget. Det er en beslutning, der bunder i en bred politisk og økonomisk vurdering fra stort set alle partier, siger Rasmus Foged.

På Midtvask har det aflyste udbud skabt ro i maven på vaskeriassistenterne.

- Jeg har i ventetiden mistet kolleger, der har sagt op, fordi de simpelthen ikke kunne klare at gå med konstant ondt i maven, fordi det truende udbud har hængt over os så længe. Men nu er der ro på. Og hold op, hvor var der mange glade mennesker i frokoststuen, da vi fik overbragt nyheden, siger tillidsrepræsentant Erik Silvester.

Tre års drift

Regionsrådet har besluttet, at det nye vaskeri i første omgang skal fungere i tre år i de nye bygninger. Der er lavet beregninger på, hvor effektive Midtvask vil være i nye lokaler og med nye maskiner. Efter tre års drift skal regionen så vurdere de mulige gevinster ved et udbud.

- Hvis det viser sig, at man ikke kan leve op til forventningerne, kan det godt være, at der vil være lidt mere uenighed i regionsrådssalen om, hvorvidt det skal udbydes eller ej. Men jeg er en af dem, der håber, at det til den tid viser sig, at vaskeriet fortsat er effektivt, så vi fremadrettet kan have en løsning, hvor regionen selv driver vaskeriet, siger Rasmus Foged.

Nu igangsættes planlægningen af det nye vaskeri, og der skal forelægges en byggesag for regionsrådet. Det nye vaskeri forventes at står klar til at blive taget i brug senest ved udgangen af 2022.