Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Knap 32 procent flere arbejdsgivere er i perioden 2014-2018 dømt for at ansætte ulovlig arbejdskraft. Det viser tal fra Rigspolitiet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Et stigende antal arbejdsgivere bliver dømt for at hyre illegal arbejdskraft.
Anne Bæk / Ritzau Scanpix

Fra byggepladser på Lolland til restauranter i det københavnske byliv bliver et stigende antal arbejdsgivere dømt for at hyre illegal arbejdskraft.

Det viser tal fra Rigspolitiet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

På landsplan er antallet af private virksomheder og arbejdsgivere, der har fået en dom for at hyre papirløse migranter som arbejdskraft, steget med 32 procent fra 2014 til 2018.

Det svarer til en stigning på knap 100 flere dømte arbejdsgivere i den femårige periode.

Trine Lund Thomsen er migrationsforsker ved Aalborg Universitet. Hun vurderer, at et skærpet fokus fra myndighederne er en af årsagerne til, at flere arbejdsgivere bliver dømt for at hyre illegal arbejdskraft. 

- Som illegalt arbejde er taget til, og der er kommet et større fokus på det blandt andet gennem en indsats fra 3F, er det smittet af på politiets indsats, siger hun. 

LÆS OGSÅ: Illegale ukrainere: Byggeboss udleverede falske id-kort

Billigere arbejdskraft

De seneste fem år er i alt 1.542 arbejdsgivere blevet dømt for at beskæftige illegale arbejdere. 

Ifølge Trine Lund Thomsen hyrer virksomheder ulovlig arbejdskraft, fordi der er økonomiske fordele at hente.

- Virksomhederne kan se fordelene i at få billigere arbejdskraft for at skabe en bedre økonomi i deres virksomhed, siger Trine Lund Thomsen.

Hun fortæller, at de illegale arbejdere godt ved, at deres danske kolleger får mere i løn, end de gør, og at deres ansættelse er mere usikker. Alligevel går de udenlandske arbejdere med til de dårligere vilkår, fordi de trods alt er bedre, end der hvor de kommer fra.

- De udenlandske arbejdere accepterer det, selvom de er utrygge og synes, det er uretfærdige vilkår. Men sådan er betingelserne, for hvis de brokker sig, bliver de fyret og erstattet med andre medarbejdere, siger Trine Lund Thomsen.

Mere kontrol

Det er ikke muligt direkte at opgøre antallet af illegale arbejdere. Men Rockwool Fonden har i en undersøgelse fra 2016 vurderet antallet af illegale i Danmark til cirka 22.000. Deres skøn indeholder dog både illegale arbejdere og personer, der opholder sig ulovligt i landet.

Hos 3F BJMF, der er bosat i Valby, er man dog ikke i tvivl om, hvilken vej udviklingen går. 

Papirløse håndværkere er langt fra et sjældent syn, når de i afdelingen rykker ud på kontrolbesøg hos virksomheder.

- Vi oplever, at flere danske virksomheder forsøger at omgå den danske lovgivning ved at hive ekstremt billig arbejdskraft ind fra ikke-europæiske lande, fortæller Carsten Bansholm Hansen, der er formand for byggegruppen i BJMF.

LÆS OGSÅ: Illegal flugt over plankeværket: 180 arbejdere stikker af fra kontrol

Det øgede antal af virksomheder, der forsøger at skaffe arbejdskraft uden for EU’s grænser, har fået afdelingen til at evaluere deres kontrol.

- Vi har været nødsaget til at opnormere vores indsats, fordi stigningen af virksomheder, der snyder og henter illegale til landet, har været markant stigende, siger han og tilføjer:

- Det er et alvorligt problem, for de danske håndværkere kan på ingen måde konkurrere med de utroligt lave lønninger, som arbejdere fra tredjelande får tilbudt. Det udhuler hele den fair konkurrence. 

Fagbladet 3F har forsøgt at indhente en kommentar fra Dansk Byggeri, men de har ikke ønsket at kommentere tallene.